Sat. Jan 16, 2021
ћирилица /латиница

“Показао непоштовање институција БиХ” Kомшић и Џаферовић о разлозима одбијања састанка с Лавровом

Извор: Српска Инфо

Два члана предсједништва БиХ, хрватски Жељко Kомшић и бошњачки Шефик Џаферовић, одобили су се састати с руским министром иностраних послова Сергејем Лавровом у Предсједништву БиХ. Лавров се састао само са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Kомшић је рекао да су разлози одбијања састанка посљедњи потези министра Лаврова. Kао разлоге је навео чињеницу да није била истакнута застава БиХ током синоћњег састанка Лаврова с Додиком, као и чињеницу да је Лавров поздравио резолуцију Народне скупштине РС о војној неутралности БиХ, преноси Аваз.

Он је нагласио да су сви потези Лаврова испланирани.

– Свима је јасно да је Лавров, као министар иностраних послова Русије, међу прва три свјетска дипломата, човјек с толиким искуством и знањем… Он је неко чији су потези до краја испланирани. То су поруке не личне, него земље коју заступа и представља. Недостатак заставе на састанку с Додиком није грешка протокола. То доживљавамо као ниподаштавање и негирања институција земље у коју је дошао у посјету – рекао је Kомшић.

Исте разлоге навео је и Џаферовић.

– Желимо да на овај начин очувамо достојанство и понос своје домовине. БиХ за разлику од Русије није свјетска сила, али је значајна. Руска Федерација поштује Дејтон, суверенитет и интегритет БиХ, али изјаве које су јуче дате на прес конференцији у изјавама Лаврова, говоре нам нешто другачије. Поштовати Дејтон значи поштовати и државу БиХ, њен континуитет, њену заставу и грб. То јуче није испоштовано – нагласио је Ђаферовић.

Високи представник је потребан БиХ, он је дио Дејтонског споразума, рекао је Џаферовић, додајући да БиХ не одустаје од НАТО пута.

– Све је ово на неки начин оспоравано. Kазано је да се поштује резолуција НСРС. Изградња БиХ као мултиетничке државе, поштивање равноправности свих грађана БиХ. То је циљ наше земље. Одлуке се не могу мијењати. Јуче је то на конференцији за медије на неки начин негтирано. Идеја је била да Kомшић и ја одемо на састанак и све кажемо, али смо процијенили да је ово већа порука. Ово је порука свим нашим пријатељима из Европе, партнерима за чланство у НАТО. Ми смо поносни и одлучни људи – рекао је Џаферовић.

Filter 2019