Sun. Jan 24, 2021
ћирилица /латиница

Повећан број обољеле стоке од плавог језика

Извор: Срна

На подручју општине Пале повећан је број стоке обољеле од плавог језика, што је показао и обављени мониторинг, рекао је Срни директор Ветеринарске станице “Зоо-вет” Бранислав Галић.

Галић је појаснио да су према одлуци Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске спровели мониторинг, те да око 75 одсто говеда које су испитали има вирус плавог језика, док је код оваца тај проценат око шест одсто.

Он је нагласио да није само на Палама оваква ситуација већ и на подручју Сокоца, Фоче, Вишеграда.

Галић је навео да су тренутно говеда извори инфекције, као и да се зараза преноси убодом инсекта, најчешће комараца, али нема преласка на људе.

“Болест плавог језика је компликована. Ту смо акутну фазу прошли прије пет година када се појавио први талас, гдје је у сваком селу стадо било заражено. Било је и угинућа говеда”, испричао је Галић.

Према његовим ријечима, код оваца се испољавају, осим плавог језика, висока температура, оток главе, уста, губитак апетита и шепавост, док код се код говеда јавља мршавост, слаба продуктивност, промјене на носницама.

Галић је напоменуо да би власници требало да проводе дезинфекцију и дезинсекцију објеката у којима борави стока.

Ветеринарска станица на Палама према наредби ресорног министарства ради испитивања на паратуберколозу, те ће, како је навео Галић, бити урађени налази на неколико говеда у општини Источни Стари Град.

“Прије 10 година на једној фарми на Палама откривена је ова болест. Увезене су младе јунице и од њих 10, три су биле позитивне, двије сумњиве и на крају је фарма уништена”, објаснио је Галић и додао да код појаве паратуберколозе буде и ђубриво заразно.

Он је напоменуо да је обичај да се ђубре оранице, али на тај начин контаминира се површина ораница која се годину дана не може користити.

На подручју општине Пале код пчела се појавила заразна болести америчка куга, па је ове године укупно уништено од пет до 10 кошница.

Filter 2019