Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /латиница

Од свадби до часова у музичкој школи: Игор Паспаљ из Приједора, најбољи гитариста свијета

Извор: Вечерње новости

Игор Паспаљ из Приједора, добитник престижне награде најбољи гитариста свијета за 2020, у избору магазина Guitar world у категорији електричне гитаре, за “Новости”, каже да је сјајан осјећај добити такво признање.

-Награда ми много значи – наглашава Игор. – Нисам је очекивао. Био сам изненађен и почаствован када сам видио да сам номинован. А тек кад сам сазнао да сам добитник. Осјећај је сјајан!

Kолико вам значи професионално?

-Уз признање иду снимање аудио и видео-материјала у њиховој режији, освојио сам и гитару PRS S2 McCarty, вриједну 1.700 долара. Ту су и интервјуи који ће бити објављени у магазинима Guitar world и Guitar player, као и промоције на њиховим каналима. Значи ми много и приватно, јер сам одрастао читајући те магазине. Да ми је неко прије 20 година рекао да ћу дочекати да од њих добијем спот. Лауреати су раније били неки од најцјењених гитариста данашњице, као што је Гатри Гован.

У образложењу се наводи да је у вашем свирању видљив утицај Едија ван Халена, Ингвија Малмстина, Џоа Сатријанија, Стива Ваја…

-То су неки људи који су ме “натјерали” да почнем да свирам. Образован сам у класичној музици, завршио сам Академију умјетности у Бањалуци за три године као најбољи студент, тако да су ми узори и класични композитори, као и гитаристи из 70′ и 80′.

Стижу ли понуде за сарадњу?

-У посљедња два дана сам добио одређене понуде. Иначе сам запослен у JTC Guitar, лондонској компанији која је највећи online learning community на свијету, тако да сам већ сарађивао са многим гитаристима и музичарима. Надам се да ће награда донијети и неке нове ангажмане.

Свирали сте чак и свадбе, а тренутно сте професор гитаре у америчкој школи у Дубаију. Kолико је тешко изаћи из анонимности?

-Врло је тешко. Свирам годинама, а тек почетком ове сам ангажманом у JTC Guitar добио велику базу пратилаца. Од музике сам живио и раније, радећи аранжмане и наступе уживо, али тек сада ми је баш кренуло.

Објавили сте соло албум, снимали са Дадом Глишићем, Игором Вукојевићем…

-На “Јутјубу”, и JTC Guitar сајту, су моји гитарски туторијали, детаљне видео-лекције са таблатурама, нотама које су комерцијалне и на којима претплатници плаћају “скидање”. Kао “сешн” и студијски музичар радио сам разним свјетским извођачима и бендовима. Људи пошаљу аранжман, треба им соло гитара и то им за одговарајућу накнаду урадим. Тога је било много, не бих могао ни да се сјетим коме сам све радио.

Kакви су планови за 2021?

-Мени награда ништа не мијења и наставићу да радим као и до сада. Наравно да се, као и сви музичари и цијели свијет, надам да ће се пандемија што прије завршити, како бисмо могли да се вратимо живим наступима. За шест година у Дубаију имао сам око 1.500 наступа пред хиљадама људи са музичарима из цијелог свијета. Непроцјењиво искуство.

Filter 2019