Sat. Jan 23, 2021
ћирилица /латиница

Одличан одзив добровољних давалаца крви у Палама

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К, В.Ч

Више од 50 добровољних давалаца крви пријавило се на данашњу акцију коју је организовао Црвени крст Пале.

Момчило Брчкало крв је даровао 16 пута.

„Kрв сам почео даривати још као момак, некада у „Фамосу“ због слободних дана. Kасније је то постала хумана намјена. Осјећам задовољство али и част што могу помоћи некоме. Апелујем на све, посебно омладину, који се осјећају здравим и способним да дарују крв“, каже Момчило.

Милада Пољаковић данас је први пут  даровала крв. Kаже да је колегиница, која је дугогодишњи добровољни давалац, подстакла на то да се и она придружи групи хуманиста.

„Осјећај је диван и препоручила бих свима који су у могућности да дају крв“, рекла нам је Милада.

Јелена Петровић, секретар Црвеног крста Пале подсјетила је да је ово трећа акција ове године.

„Осим организованих акција, сваких пар дана имамо апеле из болнице када чланови породица дарују крв, тако да годишње око 220 доза Црвени крст Пале обезбиједи за трансфузију”.

Свака акција је драгоцјена, кажу из Службе трансфузиологије Болнице „Србија“. Kрв је увијек потребна, посебно у тренутним околностима.

“Kрв ће помоћи пацијентима у Болници „Србија“, али и другим пацијентима у Републици Српској. Драстично је смањен број давалаца који долазе у
нашу службу и дају крв. Управо зато често организујемо акције.
Хвала Црвеном крсту Пале који иначе најмање два пута годишње организује акције. Хвала свим даваоцима који препознају тежину ситуације“, навела је Јелена Стојановић Лукић, шеф Службе трансфузиологије Болнице „Србија“.

Задовољни бројем пријављених, из Болнице „Србија“ позивају грађане да хуманост покажу и крајем децембра.

Долази јануар, мјесец у коме се дешава највише незгода. Уз то, почетком године у Источном Сарајеву борави велики број туриста па је и потреба за залихама крви много већа.

Filter 2019