Thu. Jan 21, 2021
ћирилица /латиница

Нико не зна када ће почети вакцинација

Извор: Глас Српске

Вакцинација против вируса корона почела је у региону, а прве вакцине у Републику Српску и БиХ могле би стићи до половине фебруара идуће године, што ће становништву улити наду да се ближи крај пандемије, са којом се мјесецима бори цијели свијет.

Прве дозе “фајзер” вакцине јуче су утрошене у Србији, у дијелу Европе се масовнија вакцинација очекује између 27. и 29. децембра, док у остатку региона западног Балкана то очекују у првом кварталу 2021. године.

БиХ је у септембру потписала уговор са Глобалном алијансом за вакцине (ГАВИ) о набавци вакцина против “ковида 19”, чиме је постала дио “Ковакс механизма” у којем су све земље Европске уније, а прије неколико дана је уплаћен комплетан износ. Резервисано је укупно 1.232.000 доза, односно за 20 одсто становништва у првој тури.

Надлежни на многим домаћим адресама тврде да је при крају припрема за пријем првих доза вакцине против “ковида 19”, а једна нова одлука наћи ће се пред министрима идуће седмице на сједници Савјета министара БиХ.

Замјеник министра цивилних послова БиХ Синиша Илић истакао је за “Глас Српске” да прву испоруку вакцина очекују у првом кварталу идуће године, односно најкасније до марта.

– Није дефинисан произвођач, биће три, четири у понуди. “Фајзер” је један од првих који је изашао на тржиште и прошао провјере, али о томе не одлучује министарство. Видјећемо шта ћемо имати у понуди. ГАВИ је радио план за ЕУ и потребе у првој тури – истакао је Илић.

Транспорт вакцина и њихово складиштење су, како је рекао, специфични.

– Ријетко ко то ради, а једна је међународна организација УНИЦЕФ. Стигла је понуда од њих, износ је два милиона марака. Углавном, спремна је одлука о транспорту, очекујемо да буде усвојена до Нове године. Грађани БиХ не треба да брину. На вријеме ће добити вакцине – закључио је Илић.

Директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић рекао је за “Глас Српске” да би прве количине вакцине против вируса корона у Српску требало да стигну у првом кварталу идуће године.

– Радимо на више паралелних праваца када је ријеч о самој набавци, преко “Ковакс механизма”, односно са Владом Српске покушавамо набавити и руску вакцину “спутњик пет”, као и друге које буду доступне. Оптималан рок је први квартал. И Србија је добила прву, мању количину вакцина – казао је Зељковић.

Додао је да паралелно са процедурама набавке вакцине Српска ради и на припреми такозваног хладног ланца.

– Да бисмо били потпуно спремни, морамо знати која вакцина је у питању, да ли је то минус 80, минус 20 или од два до осам. Бићемо спремни за сваку варијанту – рекао је Зељковић, додавши да је план вакцинације у завршној фази.

Како је раније истакнуто, приоритет ће бити вакцинација особа старијих од 65 година, здравствених радника, те особа са хроничним обољењима.

– У првој фази планирана је вакцинација око 200.000 становника, односно 20 одсто популације – поручио је Зељковић.

Српска води преговоре и са Русима. То је потврдио и шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић и додао да трају консултације о томе како на најбољи начин довести дозе вакцине.

– Прве дозе би могле доћи до почетка марта – рекао је Перовић за “Глас Српске”.

Filter 2019