Sat. Jan 16, 2021
ћирилица /латиница

Мировић Танић: Заједно скупити милион KМ за банку хуманог млијека

Извор: Срна

Предсједник Удружења родитеља пријевремено рођене дjеце у Републици Српској “Мрвице” Милева Мировић Танић рекла је да се нада да ће сви заједно у Српској успјети да скупе потребна средства око милион KМ за прву банку хуманог млијека која би онда постала једна од 250 таквих установа у Европи.
“Десет одсто од укупног броја порођаја годишње у Републици Српској су пријевремени и борбе су при томе тешке, али окице које вас гледају су вам највећа потпора да идете напријед, чак и када мислите да даље не можете”, рекла је Срни Танићева.

Она је истакла да свако пријевремено дијете има своју, јединствену животну причу и да је прва битка која треба да се добије битка за млијеко.

“Банка хуманог млијека је велики пројекат и самим тим јасно да много кошта и захтијева различите људске ресурсе, те је од изузетног значаја што је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић дала подршку његовој реализацији и покренула хуманитарну акцију “С љубављу храбрим срцима””, рекла је Танићева.

Она је појаснила да банка млијека представља непрофитабилну организацију у којој се скупља, пастеризује, складишти и даље дистрибуира хумано (мајчино) млијеко.

“Такво млијеко је потребно пријевремено рођеној дjеци која нису у могућности бити дојена из било ког разлога, а посебно је потребно микропрематурусима (испод 1.000 грама тјелесне тежине), као и тешко обољелој и критичној новорођенчади и оно им није само храна него и лијек”, рекла је Танићева.

Она је истакла да је доказано да је знатно бољи исход лијечења дjеце ако се хране мајчиним (хуманим) млијеком, јер исхрана обогаћеним донорским млијеком смањује инциденцу акутног абдомена и дужину боравка у болници и значајно поправља њихове моторне способности.

Танићева је навела да ће банка бити смјештена на Универзитетском клиничком центру (УKЦ) Републике Српске, а њено функционисање ће зависити од мајки, донорки млијека.

“Наш циљ је да промовишемо дојење и да пробудимо свијест свих породиља колико је заиста мајчино млијеко важно и да их позовемо да донирају. Свака кап је важна”, рекла је Танићева.

Она је напоменула да мајка, када сазна да мора родити бебу прије времена, првенствено доживи шок, а онда затим долазе невјерица и кривица, те је потребно много снаге и разумијевања за ситуацију у којој су се родитељи нашли.

“Они често немају одговоре на сва питања која им буду постављена, па се неријетко нађу у незгодној ситуацији”, рекла је Танићева.

Она је додала да прва битка која треба да се добије у тој борби је битка за млијеко, јер, уколико мајка не може да да млијеко свом дjетету, онда му треба обезбиједити оно што је најбоље за њега, а то је хумано млијеко.

“Јако је важна психолошка подршка која омогућава мајци да издржи све изазове који су пред њу постављени пријевременим породом”, рекла је Танићева.

Она је навела да Удружење “Мрвице” броји 150 регистрованих чланова, те напоменула да је тај број знатно већи на друштвеним мрежама.

“Удружење има затворену групу на “Фејсбуку” у којој се налази близу 500 чланова, искључиво родитеља пријевремено рођене дjеце. На годишњем нивоу број пријевремено рођених беба чини 10 одсто укупних порода”, рекла је Тановићева.

Хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима” реализује се, традиционално, под високом покровитељством предсједника Републике Српске, а иницијатор овогодишње хуманитарне акције је Удружење родитеља пријевремено рођене дjеце у Републици Српској “Мрвице”.

У оквиру акције од 1. до 31. децембра активан је и “М:тел” хуманитарни број 1411, који ће омогућити грађанима да позивом на тај број донирају једну KМ и тако дају допринос формирању банке хуманог млијека.

За уплате донација Физичких и правних лица Министарство Финансија Републике Српске отворило је рачун посебних намјена “С љубављу храбрим срцима” број 571-010-00002700-15 код Kомерцијалне банке Бањалука.

Filter 2019