Wed. Jan 20, 2021
ћирилица /латиница

Лукач и Вулин: Заједнички рјешавати питање криминала, тероризма и илегалних миграција

Извор: Срна

Република Српска и Србија заједнички ће сарађивати на рјешавању питања организованог криминала, тероризма и илегалних миграција, рекли су данас послије састанка у Бањалуци министри унутрашњих послова Српске и Србије Драган Лукач и Александар Вулин.

Лукач је рекао да је важна сарадња у области организованог криминала јер је неопходно спријечити криминалце у њиховом скривању од потјерница и заобилажењу закона. Он сматра да је борба против тероризма веома битна и да ће бити настављена размјена података.

Истичући да је на састанку договорен наставак успјешне сарадње и да је Србија пружила помоћ Српској када је ријеч о школовању полицијских кадрова, Лукач је нагласио да ће сарадња измећу специјалних антитерористичких јединица и жандармерије бити настављена путем заједничких вјежби и размјене опреме.

“Можемо да рачунамо на помоћ МУП-а Србије и када је ријеч о обуци кадрова из Српске, попут полиграфисте који се обучава уз помоћ стручњака МУП-а Србије. Такође, постоји и сарадња када је ријеч о коњичким јединицама – један број наших људи је прошао обуку заједно са коњичком јединицом МУП-а Србије”, рекао је Лукач на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је подсјетио да је формирана хеликоптерска јединица МУП-а Српске и убрзо долази први хеликоптер марке “амсад”, те навео да је екипа пилота и техничара завршила тромјесечну обуку у Русији а да сљедеће године стиже други, а потом и трећи хеликоптер, на основу потписаног уговора.

Лукач је најавио и потписивање уговора два министарства о заједничкој сарадњи и обуци пилота и техничара Српске и Србије, који ће добити лиценце да могу у потпуности и квалитетно да раде свој посао.

Вулин је нагласио да је Република Српска за Србију приоритет те да угрожавање безбједности Српске значи и угрожавање Србије и да је свака несрећа која се деси у Србији подједнака несрећа и за грађане Српске.

“Зато имамо обавезу да заједно сарађујемо и да свакодневни живот грађана и Србије и Српске учинимо безбједнијим”, рекао је он.

Вулин је подсјетио да је ово његова прва посјета Српској након што је именован за министра унутрашњих послова Србије, што је у складу са договором предсједника Србије Александра Вучића и предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Према његовим ријечима, договорено је да се идуће године одржи заједничка вјежба специјалних јединица, да буде настављено школовање, обука и интензивна размјена свих обавјештајних података о организовани криминалним групама и поједницима који крше закон и угрожавају грађане са обје стране Дрине.

Он је навео и да илегалне миграције, које са собом носе бројне ризике, подједнако погађају и грађане Србије и Српске и ово питање треба да се рјешава заједно, као и питање тероризма.

Вулин је нагласио да су сви капацитети Србије на располагању Српској.

Filter 2019