Sun. Jan 24, 2021
ћирилица /латиница

Лавров: Русија подржава Дејтон, високи представник мора да оде

Извор: РТРС

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да Руску Федерацију и Републику Српску вежу блиске и добре везе, те да се Русија залаже за сарадњу са народима у БиХ.

Лавров је рекао да Русија подржава принципе Дејтонског споразума и позива све да поштују овај споразум.

Он је јасно поручио да сваки покушај рушења Дејтонског споразума може изазвати најозбиљније ризике и посљедице.

– Темељни принципи захтијевају да сви проблеми у БиХ буду ријешени унутрашњим политичким дијалогом, без страног мијешања – истакао је шеф руске дипломатије.

Лавров је рекао да је сазрело питање о затварању Канцеларије виског представника јер БиХ није потребан међународни протекторат у виду виског представника.

Он је истакао да је примљена на знање одлука Републике Српске о војној неутралности, те да Русија сматра да је ова одлука исправна.

Лавров је истакао да је Русија спремна за наставак сарадње са Српском и БиХ у борби против пандемије вируса корона, укључујући и аспект који се односи на набавку руске вакцине.

Додик и Лавров о Дејтону: Нема промјене без сагласности свих

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је на састанку са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим разговарано о Дејтонском споразуму који није направљен да буде промијењен и укинут без сагласности свих страна у БиХ – два ентитета и три конститутивна народа.

– Ми смо дуго година изражавали противљење међународном интервенционизму виског представника и зато тражимо данас да Канцеларија високог представника и он сам буду укинути – рекао је Додик.

Додик каже да су тзв. Бонска овлашћења превара и подвала и да ПИК није могао било коме да да таква овлашћења. Он је истакао да сви закони које је наметнуо високи представник морају да буду укинути.

Додик је истакао да је на данашњем састанку разговарано о добрим односима Републике Српске и Русије, те да је констатовано да нема отворених питања. Додао је да Српска и Русија имају веома добру економску сарадњу која се реализује кроз низ пројеката.

Он је нагласио да је част што је Лавров дошао у Српску на годишњицу потписивања Дејтонског споразума. Захвалио је Русији на улози у креирању и доласку до споразума, а посебно за подршку његовој имплементацији.

– Та подршка је била веома важна и довела је до тога да заиста знамо да у свијету постоје они који су спремни да се држе потписаног споразума – истакао је он.

Додик је поновио да Република Српска не жели и не прихвата чланство у НАТО.

Поручио је да се Српска неће придружити санкцијама против Русије, истакавши да Република Српска није тражила никакву подршку за сецесију, за шта неки покушавају да је оптуже.

Filter 2019