Sun. Jan 24, 2021
ћирилица /латиница

Кућни тест за корону – прилика за богаћење апотекара!?

Извор: ФИЛТЕР/О.Б

У четвртак се у Србији појавио „нови“ тест на корона вирус за кућну употребу. Ова информација изазвала је велику пажњу јавности и грађани су окупирали апотеке у Србији, али и у Републици Српској.

Тест је представљен као „замјена за ПЦР“ која се једноставно и сигурно користи у кућним условима. Да ли је то баш тако?

Након увида у „нове“ тестове постало је јасно да ови тестови и нису нови. У употреби су од јула мјесеца у већини држава. Користе се у приватним здравственим установама за тестирање присуства корона вируса у носу и грлу, као и тријажни тест за пријем у болницу „обичних“ пацијената који не показују симптоме корона вируса.

У Републици Српској је приватним лабораторијама забрањено да користе овај тест. Дозвољено је само серолошко тестирање, испитивање постојања антитијела у крви. У ФБиХ је дозвољено тестирање овим тестом само оним приватним лабораторијама које имају запосленог доктора микробиологије.

Проблем са кућном употребом ових тестова је, по упуству произвођача, чување (температура 2-30℃), на собној температури може показивати лажни резултат. Наведене нуспојаве употребе теста су: може узроковати кожне реакције, озбиљне иритације ока, оштетити носну флору на дужи период.  Други  проблем је очитавање резултата које може настати када га користи нестручна особа. И најважнија ствар, на свакој кутији пише “For professional use only!” (Само за професионалну употребу!).

Агенција за лијекове и медицинска средства Србије огласила се поводом продаје ових тестова у апотекама.

Сви тестови намијењени за дијагностику болести „COVID-19“, па и брзи антиген тестови, које је регистровала Агенција за лијекове и медицинска средства Србије, су производи са „CE“ знаком и намијењени су искључиво за професионалну употребу. Њихова безбједност, квалитет и поузданост није потврђена у случају када се користе од стране нестручних лица (нпр. „за кућну употребу“). Наиме, такви производи, намијењени за самотестирање, подразумевају посебан вид сертификације, односно добијање „CE“ сертификата за производе за самотестирање. Ниједан од брзих антиген тестова, који је регистрован у Агенцији, не поседује „CE“ сертификат за производе за самотестирање, већ поново истичемо да су ти производи са „CE“ знаком, намењени искључиво за употребу од стране стручних лица односно здравствених професионалаца.“

Такође из Агенције обавјештавају јавност да у Србији постоји укупно 113 регистрованих тестова за дијагностику болести „COVID-19“, од којих су 22 „брза теста“. Из Агенције наводе да би тестирање требало да врше искључиво обучени здравствени радници, и позивају грађане да се не тестирају у кућним условима.

„Агенција апелује на грађане да не користе ове тестове на своју руку јер постоје бројни ризици везано за њихову нестручну употребу, а такође и проблеми везани за одлагање опасног биолошког отпада. Поново инсистирамо да се они користе само у оквиру одобреног начина примјене, односно од стране стручних лица – здравствених професионалаца.“

Носите маске, држите физичку дистанцу, избјегавајте окупљања са више присутних лица, а тестирање и бригу о Вашем здрављу препустите професионалцима!

Filter 2019