Wed. Jan 27, 2021
ћирилица /латиница

Kомисије за рјешавање потрошачких приговора у свим комунални предузећима

Извор: ФИЛТЕР/ Срна

У амфитеатру средње школе “28.јуни” Источно Ново Сарајево одржане су јавне консултације удружења потрошача и комуналних предузећа у области услуга од општег економског интереса, а тема консулативног састанка је билa формирање комисија за рјешавање потрошачких приговора.

Састанак су иницирала удружења потрошача у оквиру пројекта ЕУ “Допринос организација цивилног друштва заштити потрошача у складу са ЕУ стандардима”.

У циљу унапређивања пружања услуга грађанима од општег економског интереса у свакој локалној заједници, Закон о заштити потрошача Републике Српске јасно је дефинисао обавезе формирања комисија за рјешавање приговора потрошача у свакоме предузећу у чијем саставу треба да буду и чланови удружења потрошача, али и Савјетодавног тијела при свакој локалној самоуправи.

Задатак комисије је рјешавање спорова који су од кључног значаја за рад локалних предузећа која су од општег економског интереса.

Данијел Малић, руководилац пројекта “Заштита потрошача у складу са ЕУ стандардима” који реализује фондација Локалне демократије, Удржење грађана ТОПР (Толеранцијом против различитости) и Kлуб потрошача тузланског кантона у оквиру подршке делегације Европске Уније у Босни и Херцеговини, навео је податке о броју поднесених приговора у прошлој и првој половини ове године.

“У 2019. години удружења за заштиту потрошача су примила и ријешила преко 3 200 приговора, од чега око 2 400 су се односила на услуге од општег економског интереса, а у првих шест мјесеци та бројка је износила око 1 200 приговора и 853 приговора која су се односила на услуге од општег економског интереса”,рекао је Малић.

Сњежана Росуљаш , портпарол Удружења грађана “Женски интерактивни рурални центар” у Источном Сарајеву рекла је да су учесници састанка представници комуналних предузећа и локалне самоуправе са подручја шест градских општина, те да је циљ да у свим комуналним предузећима буду успостављене комисије за рјешавање приговора потрошача.

“Наш циљ је да се у свим јавним предузећима (Водоводу, Топланама…) успоставе комисије за рјешавање приговора потрошача што би олакшало потрошачима пут ка рјешавању њихових приговора, гдjе би и удуржења имала свог представника. Такође, при локалним самоуправама, према Закону о заштити потрошача Републике Српске, обавезно је формирање савјетодавног тијела, а ту обавезу су до сад испуниле Општина Источно Ново Сарајево и Општина Соколац, док стале општине у граду Источно Сарајево остају у обавези да их формирају”.

Она је додала да су им се у посљедње вријеме, због редукција воде јављали грађани са приговорима о овом проблему. Навела је да ће та тема бити разматрана на неком од наредних састанака савјетодавног тијела општине Источно Ново Сарајево.

“Потрошачи могу да поднесу писани приговор водоводу, а њихова правна служба, односно комисија за рјешавање приговора је дужна да им одговори у року од осам дана. Уколико одговор не буде позитиван у рјешавању тог проблема, могу да се обрате нама и онда им ми помажемо или посредством републичке инспекције или осталих механизама да ти проблеми буду ријешени на јединствен начин”, навела је Росуљашева.

Filter 2019