Sat. Jan 23, 2021
ћирилица /латиница

Источно Сарајево и општине у међународном савезу „Градоначелници за мир“

Извор: ФИЛТЕР

Велики број општина и градова Републике Српске, тачније 24 локалне заједнице, и двије општине из Федерације Босне и Херцеговине, Дрвар и Гламоч, на иницијативу амбасадора Босне и Херцеговине у Јапану, др. Синише Берјана, постаће од 01. јануара наредне године пуноправне чланице угледног међународног Савеза општина и градова „Градоначелници за мир“, основаном 1982. године.

Нове чланице „Градоначелници за мир“ из Републике Српске су: Источно Сарајево, Требиње, Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Пале, Трново, Источни Стари Град, Рогатица, Вишеград, Ново Горажде, Чајниче, Калиновик, Шековићи, Милићи, Лопаре, Теслић, Србац, Лакташи, Језеро, Козарска Дубица, Петрово.

Чланством у овом Савезу, који окупља око 8.000 општина и градова из 165 земаља свијета, нашим општинама и градовима омогућава се повезивање и сарадња са локалним заједницама широм свијета, као и приступ разним програмима.

Сједиште Савеза налази се у јапанском граду Хирошими, међународном симболу мира и наде, граду на који је бачена прва атомска бомба крајем Другог свјетског рата, 1945. године, усмртивши више од 140.000 људи. 

Амбасадор Берјан, током јучерашњег састанка уприличеног у градској управи Хирошиме, града који броји 1,2 милиона становника, лично je уручио приступнице наших општина и градова г-дину Казуми Матсуију, градоначелнику Хирошиме, који је уједно и предсједник „Градоначелника за мир“. Овом приликом, амбасадор је пренио градоначелнику Хирошиме и поруку начелника и градоначелника нових чланица Савеза из Републике Српске и Босне и Херцеговине: „Трагична историја Хирошиме и лекција стара 75 година морају послужити као упозорење цијелом свијету да се нуклеарно оружје више никада не смије користити против људи. Борба против нуклеарног оружја мора бити мисија сваког човјека. Наше општине и градови подржаће Хирошиму у промоцији мира и свијета без нуклеарног оружја“. 

Генералном секретару Савеза, г-дину Такашију Коизумију, уручен је поклон Туристичке организације Републике Српске са симболиком туристичких и пољопривредних потенцијала градова и општина Републике Српске. 

Мисија „Градоначелника за мир“ је да допринесу постизању трајног свјетског мира. Залажу се за потпуно укидање нуклеарног оружја блиском солидарношћу међу општинама и градовима чланицама, и настоје да ријеше есенцијална глобална питања попут глади и сиромаштва, избјеглица, кршења људских права и деградације животне средине.

Filter 2019