Thu. Jan 28, 2021
ћирилица /латиница

Источна Илиџа: Усвојен Нацрт буџета, Ћосовић напустио сједницу

Аутор: ФИЛТЕР/М.К

Одборници Скупштине општине Источна Илиџа усвојили су Нацрт буџета за наредну годину у износу о 8.036.000 КМ.

У овој скупштини још нема епилога спора око старе и нове скупштинске већине – док једни тврде да је суд утврдио да је ново скупштинско руководство нелегално, други кажу да одлука суда никада није стигла.

Најкапиталнији пројекат који ће бити финансиран из буџета општине Источна Илиџа у 2021.години је мост у насељу Војковићи. Пројекат је био планиран буџетом у овој години, али због недостатка средстава и несарадње извршне и законодавне власти није реализован, тврди начелник општине.

Каже да је скупштинска већина блокирала усвајање одређених одлука које су требале донијети приход у општински буџет.

„Почетком 2021. улазимо у расписивање овог капиталног пројекта и становници могу очекивати да ће до краја 2021., заједно са саобраћајницом у наставку Аеродромске улице, бити завршен. Саставни дио буџета су и ставке за социјалне категорије, средства удружењима која са баве културом, спортским колективима и свему што је општина и до сада финансирала“ рекао је начелник општине Источна Илиџа  Маринко Божовић.

При усвајању Нацрта буџета одборници СНСД-а били су уздржани. Наводе примјер отварања новог конта у извршењу овогодишњег буџета – издвојено је 85.000 КМ за уговоре о дјелу што није било планирано.

„За 2021. је планирано и више – 100.000. Исто за стипендије које су у буџету биле планиране 65.000 КМ а извршење је било 109.000 КМ. Опет се тражи у 2021. износ од 30.000 КМ.  Има још нејасних ставки које су утицале на то да будемо уздржани при гласању за Нацрт буџета“ рекао је потпредсједник СО Источна Илиџа Владимир Ћосовић.

И ову сједницу су обиљежили опречни ставови по питању легалости новог скупштинског руководства.

Бивши предсједник Скупштине, ПДП-ов Раде Ћосовић напустио је сједницу тврдећи да се не проводе судске одлуке и да садашње руководство није изабрано на одговарајући начин.

„Суд у Источном Сарајеву је по други пут донио пресуду којом се оспорава смјена која се десила у јулу. Потврђени су сви наводи које смо изразили у жалби – да је неоснована и потписана од неодговарајућег лица и да сви наводи у смјени о разрјешењу су у суштини противзаконити“ истакао је Раде Ћосовић.

 „Та пресуда никада није запримљена, никада није дошла у Скупштину општине тако да је нисмо ни могли ставити на дневни ред“ рекао је потпредсједник СО Источна Илиџа Владимир Ћосовић.

На данашњој сједници је усвојен извјештај о раду Удружења пензионера, што је била једина тачка дневног реда осим поменутог Нацрта буџета за 2021. годину.

Filter 2019