Fri. Jan 22, 2021
ћирилица /латиница

Инцко потврдио да му се припрема замјена: Открио је и ко би могао доћи на његово мјесто

Извор: Танјуг

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко потврдио је да се тражи замјена за њега, а додао је у изјави аустријској новинској агенцији АПА, да је фаворит бивши министар пољопривреде Њемачке Kристијан Шмит.

Он је бечком дневнику Стандард и АПА рекао да је Њемачка изнијела интересовање за његову функцију.

– Лично бих након дванаест година на овом положају поздравио промјену на мјесту високог представника – казао је Инцко.

Према његовим ријечима, већ пар година Русија одбија да подржи одлуке Савјета за примјену мира (ПИЦ) који је надлежан за високог представника.

Стандард указује да је Москва за укидање функције високог представника и да због тога није било до сада замисливо ново постављање на то мјесто.

Аусријски медији пренијели су писање босанских медија да је амбасадорка Њемачке у Сарајеву разговарала са члановима Предсједништва БиХ Жељком Kомшићем и Шефиком Џаферовићем о Шмиту.

Стандард указује да је Инцко од међународне заједнице често остављан на цједилу, иако је био нападан од националиста.

Такође лист наводи и да је кандидат за његово мјесто Шмит близак хрватском ХДЗ.

– Прије годину дана је Шмит добио орден Анте Старчевић од премијера Андреја Пленковића. Док Пленковић лично није националиста, његов ХДЗ у сусједној БиХ је радикално националистичка странка и тамошњи лидер Драган Човић, који се удружио са Милорадом Додиком, подржан је и од Русије – тврди Стандард.

Инцко је у интервју АПА крајем новембра рекао да за будућност БиХ није пресудна промјена високог представника него “промјена парадигме“.

– Оно сто је потребно јесте нова и стабилна политика према БиХ на линији Бајден-Брисел-Берлин – казао је Инцко тада.

Filter 2019