Thu. Jan 28, 2021
ћирилица /латиница

Зубић: Берачи гљива неће бити оштећени

Извор: Срна

Правилник о условима коришћења и начину сакупљања осталих шумских производа, који сутра ступа на снагу, донесен је с циљем увођења више реда у ову област, а берачи гљива неће бити оштећени, рекао је помоћник министра за шумарство и ловство Републике Српске Горан Зубић.

Зубић је појаснио да су Правилником прецизније прописане контроле у тој области, те ће сакупљачи, односно физичка лица, која живе од продаје осталих шумских производа и даље моћи да сакупљају гљиве, биље и остало, али ће их фирме морати регистровати и додијелити им идентификациони број, односно картицу.

“Они ће приликом контроле у шумском газдинству показати тај документ и неће имати проблема. Такође, та лица ће проћи одређену обуку да правилно прикупљају остале шумске производе како не би дошло до деградације у станишту. Никакву другу обавезу неће имати у односу на претходни правилник”, рекао је Зубић за “Глас Српске”.

Kада су у питању физичка лица која сакупљају остале шумске производе за властите потребе, Зубић каже да је и претходним правилником било прописано да грађани дневно могу сакупити до једног килограма.

“Сматрамо да је, на примјер, килограм гљива за потребе једног домаћинства дневно сасвим довољан”, оцијенио је Зубић.

Он је рекао да су фирме, које се баве откупом и продајом осталих шумских производа, обавезне да плаћају накнаду од пет одсто предузећу “Шуме Републике Српске”, које су корисник шума и шумског земљишта у својини Републике.

“Многе фирме раније се нису придржавале тог прописа, а томе у прилог говоре подаци да су фирме које се баве прерадом и продајом осталих шумских производа лани извезле робу у вриједности од 23 милиона KМ, а Шумама Српске на име коришћења уплатиле су само 8.000 KМ, умјесто више од милион KМ, иако овдjе треба узети у обзир да оне имају и властиту производњу”, рекао је Зубић.

Kада је ријеч о контроли ове области, Зубић каже да ће уговор, који ће комерцијална предузећа са “Шумама Српске” склопити на годишњем нивоу, подразумијевати локације, количине и врсте осталих шумских производа.

“Kонтролу на терену ће вршити лугари, који ће провјеравати да ли сакупљач има идентификациони број и евиденциони блок у којој уписује количине”, рекао је Зубић.

Filter 2019