Sat. Jan 23, 2021
ћирилица /латиница

Зашто Дејана Видаковић више не ради у Болници “Србија”?

Извор: ФИЛТЕР/М.К.

У Борачкој организацији „Илиџански борац“ тврде да је кћерка погинулог борца остала без посла медицинске сестре у Болници „Србија“ због тога што није хтјела прикупљати гласове за СНСД-овог кандидата за начелника општине Источна Илиџа.

Дејана Видаковић је мајка троје дјеце и кћерка погинулог борца Војске РС. До краја новембра радила је као медицинска сестра у ЈЗУ Болница „Србија“. Каже да је због одбијања да се ангажује на прикупљању гласова за директора болнице, који је био кандидат СНСД-а за начелника Источне Илиџе, остала без посла.

„Радила сам као медицинска сестра на интерном одјељењу од јуна 2019. до новембра 2020. Уговор ми је прекинут. Био је на одређено вријеме. Само из њима познатих разлога су ми дали отказ. Након разговора са главном сестром болнице, гдје ме је звала и тражила од мене да се ангажујем везано за изборе, ја сам тада рекла разлоге због којих не могу то да урадим… Одмах сам знала да ће доћи до овога и да ћу добити отказ“, прича Видаковићева.

Додаје да разлог не може бити да није потребна јер установи медицински радници требају. Наводи примјер одјељења на коме је радила а на коме је, каже, на 26 пацијената знала да ради само једна медицинска сестра.

„Након тих захтјева ја сам била на боловању јер је све то утицало и на моје здравље, имала сам висок притисак.. У том периоду сам добила и ковид инфекцију с тим што се нисам нигдје јављала него сам то све прошла кући. Kада сам се вратила на посао звали су ме да дођем до правне службе и тамо су ми рекли да се мој уговор више неће продужавати“, испричала је Видаковићева на конференцији за медије.

Јавност су о овом случају обавијестили чланови Борачке организације „Илиџански борац“ који су и позвали медије. Дужни смо да заштитимо дјецу погинулих бораца, поручују из “Илиџанског борца”.

„Данас имамо ситуацију да нам отпуштају дјецу погинулих бораца, а посебно жене и мајке вишечланих породица. Нећемо моћи више да трпимо, блокираћемо свако државно предузеће у коме иједно дијете добије отказ на нерегуларан начин. Поготово дијете погинулог борца а још мајка троје дјеце. Зар то није жалосно? Зар то није издаја, једина издаја Републике Српске?“, пита се Горан Шеховац, предсједник БО “Илиџански борац”.

Саопштење из ЈЗУ Болница “Србија”

Након конференције за медије, огласили су се и из Болнице. У саопштењу које је послао директор ове здравствене установе, наводи се да је Дејана Видаковић била запослена у ЈЗУ Болница “Србија” од 01.07.2019. до 30.11.2020., на основу Уговора о раду на одређено вријеме.

У саопштењу стоји да након истека уговореног периода, није било потребе за њеним поновним ангажманом.

“Наиме, управа ЈЗУ Болница “Србија”, након што се указала
потреба за новим запошљавањем због одласка раднице на боловање, затражила је од ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске, Филијала Источно Сарајево, Биро Источна Илиџа да доставе податке о лицима која траже запослење. Након што смо добили контакт именоване са њом смо обавили разговор и закључили Уговор о раду на одређено вријеме. С обзиром на повратак раднице са боловања на посао, након истека рока важења посљедњег Уговора са Дејаном Видаковић није закључен нови”, наведено је у саопштењу.

“Ријеч је уобичајеним процедурама у свим предузећима. Заиста не разумијемо потребу политизације овог случаја. Одговорно тврдимо да нико од управе није вршио било какав политички притисак на Дејану Видаковић. У ЈЗУ Болница Србија смо посвећени очувању живота и здравља сваког човјека и ту нема мјеста за политку. То се не може рећи за предсједника Борачке организације Илиџански борац Горана Шеховца који ову борачку организацију третира као сервис СДС-а, политичке партије којој припада и чији је одборник у Скупштини општине Источна Илиџа.У нашој установи имамо више запослених радника који су потомци бораца који своје животе уградили у темеље наше Републике. У нашој установи раде и мајке троје и више дјеце”, наводи се даље у саопштењу.

“До сада никада из Борачке организације Илиџански борац нисмо добили ниједан приједлог за запошљавање лица из било које борачке категорије. Навикли смо само на приземне ударце политичким блатом које је г. Шеховцу и његовим партијским друговима очито природно станиште”, стоји на крају саопштења ЈЗУ Болница “Србија”.

Filter 2019