Sat. Jan 23, 2021
ћирилица /латиница

Десет пресретача од сутра на улицама Републике Српске

Извор: МУП РС

У циљу унапријеђења безбједности у саобраћају на путевима Републике Српске, Министарство унутрашњих послова Републике Српске ће од сутра, 25.12.2020. године вршити контролу учесника у саобраћају са десет необиљежених службених возила у којима су уграђени савремени мобилни радарски системи за мјерење брзине кретања моторних возила, тзв. пресретачима.

Мобилни радарски системи „EKIN“ раде на принципу мјерења брзине кретања моторних возила у покрету и стационарном моду и имају могућност детекције брзине моторних возила у пет саобраћајних трака. Евидентирани подаци су криптовани и заштићени од злоупотребе.

Детекција брзине се врши аутоматски, истовремено у долазном и одлазном смјеру. Евидентирани прекршај има двије фотографије са подацима прекршаја прекорачења прописане брзине и видео запис у трајању од 12 секунди.

Такође, систем врши аутоматску детекцију регистарских таблица, што омогућава и повезивање са Евиденцијом регистрованих возила, Евиденцијом пребивалишта, Евиденцијом потрага, Регистром новчаних казни и прекршајном евиденцијом и оперативним евиденцијама МУП-а Републике Српске.

Основни циљ МУП-а Српске је да се радом пресретача на терену смањи број погинулих у саобраћајним незгодама, с обзиром да је непрописна и неприлагођена брзина најчешћи узрок настанка саобраћајних незгода са посљедицама по лица.

Анализирајући узроке настанка саобраћајних незгода за једанаест мјесеци ове године, непрописна и неприлагођена брзина била је најчешћи узрок – 16,9%, а  2019. година чак 18,8% саобраћајних незгода.

Учешће непрописне и неприлагођене брзине још је заступљеније код саобраћајних незгода са погинулим лицима, на шта указује и податак да је као узрок идентификована у 39 или 46,4%  саобраћајних незгода од укупно 84 саобраћајне незгоде са погинулим лицима (2019. година непрописна брзина била узрок у 40 саобраћајних незгода или 38,5% од укупно 104 СН са погинулим лицима).

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе и прописана ограничења брзине кретања, те да одговорним понашањем не угрозе свој живот и животе других учесника у саобраћају.

Filter 2019