Sun. Jan 17, 2021
ћирилица /латиница

“Дани Војина Kомадине” почињу у четвртак

Извор: Срна

Универзитет у Источном Сарајеву саопштио је да ће тродневна манифестација “Дани Војина Kомадине”, у организацији Музичке академије, усљед тренутне епидемиолошке ситуације бити одржана онлајн са почетком у четвртак, 10. децембра.

У оквиру манифестације биће одржан други научни скуп под називом “Савремено и традиционално у музичком стваралштву” и представљен 21 рад које ће излагати 24 аутора – музиколози, музички теоретичари, педагози, композитори и умјетници из Русије, Украјине, Хрватске, Србије и БиХ.

Отварање манифестације и научног скупа планирано је за четвртак у 19.30 часова, путем платформе /https://meet.ues.rs.ba// након чега ће услиједити и концерт ансамбла “Метаморфозис” из Београда.

У петак, 11. децембра, планирана су пленарна предавања, те промоција зборника радова под називом “Савремено и традиционално у музичком стваралаштву један”, а биће одржан и концерт дjела композитора Музичке академије /Војин Kомадина, Војислав Ивановић, Дражан Kосорић, Валентина Дутина и Пеђа Харт/.

У суботу, 12. децембра, биће одржане три сесије у оквиру научног скупа, промоција два компакт-диска трилогије под називом “Балканско лудило” /Balkan madness/ пијанисте Бартоломеја Станковића, као и концерт студената Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Програм манифестације “Дани Војина Kомадине” доступан је на званичној страници Универзитета у Источном Сарајеву и Музичке академије.

Војин Kомадина је рођен 8. новембар 1933. године у Kарловцима, а рано дjетињство је провео у Црној Гори /Бар, Kотор/, БиХ /Бихаћ/ и Србији /Сремска Kаменица/, где је његов отац службовао као официр. Од 1941. године породица се настањује у Београду, који постаје њихова трајнија дестинација.

Средњу музичку школу “Станковић” завршио је у Београду, а први наступ као композитор имао је у Тузли 1954. године. Музичку академију Универзитета у Београду уписао је 1955. године, а 1957. године прелази у Сарајево на Музичку академију, гдjе је дипломирао 1960. године.

За стваралачки рад Kомадина је добио велики број награда и признања. Награђивана су његова дjела различитих жанрова, од музике за дjецу до музичко-сценских дjела.

Био је дугогодишњи професор на Музичкој академији у Сарајеву и члан Академије наука и умјетности Републике Српске од њеног оснивања.

Преминуо је у Београду 9. фебруара 1997. године.

Filter 2019