Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /латиница

Болница “Србија”: Едукација за базично збрињавање хитних стања

Извор: Срна

Едукација за медицинске сестре/техничаре о базичном збрињавању хитних стања, чији је циљ јачање компетенција медицинских радника у раном препознавању срчаног застоја и започињању реанимације од особа које су се задесиле на мјесту несреће до доласка стручне екипе, одржана је данас у Болници “Србија” у Источном Сарајеву.

Циљ едукације, одржане у организацији Удружења техничара ургентне медицине Републике Српске, јесте и да се стопа преживљавања и квалитета живота унесрећених након реанимације подигне на што већи ниво.

Директор Болнице “Србија” Небојша Шешлија истакао је да је ријеч о континуираном улагању Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске у побољшање здравствене заштите грађана Српске.

Према његовим ријечима, Болница “Србија” наставља са едукацијом свог кадра, након што је добила значајно добре услове изградњом новог објекта и отварањем Ургентног центра, који је опремљен савременом опремом.

Шешлија је истакао да је Болница током ове године ријешила питање мобилног рентгена, који је значајно побољшао услове за пружање здравствене заштите у ургентним случајевима.

“Данас имамо едукацију за наше медицинске раднике – техничаре и младе љекаре, који своје услуге нашим становницима пружају у Ургентном центру”, рекао је Шешлија, те изразио наду да је ово почетак сарадње која ће омогућити квалитетнију услугу онима који су у хитном стању.

Предсједник Ресусцитационог савјета Републике Српске Биљана Ћургуз истакла је да је данас здравственим радницима Болнице приказана базична реанимација, односно поступци које препоручују свјетске куће које дају препоруке за ургентна збрињавања.

“Осврнућемо се и на ковид збрињавање, односно поступке у току пандемије вируса корона”, рекла је Ћургузова и додала да је збрињавање ових пацијената за здравствене раднике веома захтјевно, јер имају притисак и од броја пацијената, те мањег броја радника који их збрињавају.

Она је навела да је посебно важно да се врши обука и лаика, јер је битно да они на улици могу препознати хитно стање, односно када да позову хитну помоћ, број телефона те службе и како да укажу прву помоћ док обучене екипе не стигну.

Един Фишековић, представник Фондација “Фами” која у сарадњи са партнерима из Женеве реализује пројекат Јачање сестринства у БиХ, рекао је да се у оквиру овог пројекта реализује и подршка развоју сестринских удружења.

Он је захвалио Министарству здравља Републике Српске на подршци у спровођењу овог пројеката и Ресусцитационом савјету, који су нашли начина и могућност да се у ова тешка времена приближе сестрама, као некоме ко носи највећи терет пандемије.

Едукација се спроводи уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске у јавним здравственим установама широм Српске, у оквиру Пројеката јачања сестринства у БиХ.

Едукације су већ одржане у Болници “Младен Стојановић” у Приједору, Универзитетској болници Фоча, Болници Требиње, те у домовима здравља у Приједору, Српцу, Фочи, Требињу, Мркоњић Граду, Шипову, Костајници, Новом Граду и Градишци.

Filter 2019