Wed. Jan 27, 2021
ћирилица /latinica

BiH traži izručenje Darka Eleza

Izvor: Tanjug

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine zatražilo je od Srbije izručenje svog državljanina Darka Eleza (40), koji je uhapšen juče u Beogradu, po međunarodnoj potjernici Interpola Sarajevo.

Elez je nakon hapšenja priveden Specijalonom sudu u Beogradu, gdje mu je sudija za prethodni postupak odredio ekstadicioni pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

Sud precizira da je Elezu određen privremeni pritvor do 18 dana.

“Privremeni pritvor će se ukinuti ako molba za izručenje i dokumentacija navedena u članu 4 Ugovora između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o izručenju ne bude dostavljena u roku od 18 dana od dana pritvaranja”, navodi se u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Pritvor mu može biti produžen do 40 dana, do dostavljanja kompletne dokumentacije.

Viši sud je ukazao da se molbom Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine traži izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred sudom BiH zbog krivičnog djela organizovanog kriminala.

Elez je 2012. u Beogradu pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

U Sarajevu je 2013. godine podignuta još jedna optužnica protiv njega za više krivičnih djela organizovanog kriminala.

Filter 2019