Wed. Jan 27, 2021
ћирилица /латиница

Банка хуманог млијека сјајан пројекат од великог значаја за мајке

Извор: Срна

Наташа Хршум са Пала, мајка пријевремено рођених дјечака Алексеја и Андреја, истиче да ће оснивање прве банке хуманог млијека у Републици Српској много значити свим будућим мајкама које немају млијека у тим стресним ситуацијама.

Хршумова наглашава да је покретање акције за оснивање банке хуманог млијека сјајан пројекат који је много значајан за државу.

– Родила сам прије четири године синове у 32. недјељи и прошла са њима изузетно тешке тренутке. Термин је био 4. март, а на свијет су стигли 8. јануара 2016. године. Била је то борба за живот – присјећа се Хршумова и додаје да није било времена за царски рез јер је током цијеле трудноће једна беба била окренута карлично.

Она додаје да велику захвалност дугује доктору гинекологу Синиши Зубићу из Болнице у Источном Сарајеву, који је тада преузео одговорност и бригу на себе, те брзим дјеловањем спасио три живота.

Њени синови Алексеј и Андреј су данас здрава дјеца, иду у вртић “Бубамара”, а за Андреја, који се родио 50 минута након одређених компликација, било је питање да ли ће преживјети.

– Послије тешког порођаја, близанци су хитно пребачени на педијатријску клинику “Језеро” у Сарајеву, а ја остајем четири дана у болници у Источном Сарајеву без могућности да видим своје бебе. Тада почиње наша борба која је била изузетно тешка – присјећа са Хршумова.

Укупно 48 часова нису знали да ли ће Андреј уопште да преживи.

– Бебе сам само видјела на сликама које ми је показивао супруг. Били су веома мали са милион цјевчица по глави. Андреј је примао кисеоник. Велики страх и брига су владали, али сам имала вјеру да ће све бити у реду иако доктори нису давали прогнозе. Једини и главни циљ био је да их узмем у наручје. Живјела сам за тај дан – каже Хршумова.

Након изласка из болнице, прича Хршумова, отишла је да их види и остављала је своје млијеко, које је у том моменту било најбољи лијек и најјача веза између ње и њених беба.

– Сваки дан до четири пута ишли смо од Пала до Сарајева носећи млијеко у малим количинама које је било сасвим довољно. Требало је пола шприца млијека за један оброк – истиче Хршумова.

Послије 13 дана и доласка кући, кренула је борба ње као мајке. У наредних годину дана имали су 84 контроле и прегледа у болници “Језеро”. Кад је све то прошло, више није било проблема.

Хршумова је поручила будућим мајкама које се нађу у сличним или још тежим ситуацијама да скупе снагу, храброст и имају вјеру у себе и у то да ће на крају бити све у најбољем реду.

Filter 2019