Ево ко је заиста побједник избора у Републици Српској

Извор: banjaluka.net

Скоро све странке у Српској након локалних избора увјеравају јавност да су оствариле добар резултат и да су задовољне подршком бирача, али када се саберу резултати из свих градова и општина (не рачунајући Брчко дистрикт) видљиво је да постоје значајнија одступања од резултата које су неке странке оствариле прије само двије године на општим изборима.

На нивоу Републике Српске, без Брчко дистрикта, СНСД је освојио више од 33% гласова. СДС је освојио око 13%, ДНС скоро 9,5%, ПДП 8%, ДЕМОС 6,7%, СП око 6%, Уједињена Српска 5,8% и СПС 4,3%.

Најбољи резултат има СНСД, али и неке од ткв. малих странака владајуће коалиције, док су на листи поражених СДС, ПДП и НДП.

СДС и ПДП су у минусу за око 7% у односу на подршку из 2018.године. Тачније, СДС је изгубио чак око 5%, а ПДП 2% гласова у Српској. Зато је СНСД остварио раст од око 1,5%, а ДНС и након раскола остао трећа странка у Српској.

Највеће изненађење, по многима, ипак представља успјех ДЕМОС-а који је постао пета странка у Републици Српској са скоро 40 хиљада гласова. Прије двије године тада још јединствена СП је добила 8%, а на овогодишњим локалним изборима двије странке (СП и СПС) добиле су скоро 10,5% подршке. Уједињена Српска је удуплала резултат у односу на 2018.годину, а НДП доживио суноврат па је са некадашњих 4% сада у четвороструком паду, пише бл-портал.цом.

Резултати потврђују да су расколи у ДНС-у и СП-у довели до формирања четири странке које у укупном збиру добијају више гласова него што су добијале двије странке прије страначких раскола. То што су они у плусу није утицало на СНСД и Уједињену Српску, које као дио владајућег блока такође биљеже још боље резултате.

Очигледно да су сви они узели око десетак одсто које су изгубили СДС, НДП и ПДП, а након ових локалних избора питање је може ли се још говорити да Српска има двије велике странке и неколико малих. СДС са садашњом подршком ближи је малом блоку странка него СНСД-у који се осамио на првој позицији.

Некада водећа странка, а сада под вођством Мирка Шаровића је тек у свакој четвртој општини освојила више од 20% гласова. Једини прави резултат СДС-а је скоро 76% (659 гласова) колико је освојено у малој општини Источни Стари Град гдjе неприкосновено наставља да влада Бојо Гашановић. Уз ову општину, СДС по добром још може истаћи Угљевик, Лопаре, Теслић, Kотор Варош, Модричу, Љубиње и Источну Илиџу. Највећи проблем СДС-а су градови, а посебно Бањалука гдjе су освојили само 4,04% и Добој гдjе је некад неприкосновени СДС завршио на 1,15%.

СНСД је освојио више од 50% у Добоју (59,52%), Kалиновику (51,79%) и Рибнику (71,28%), односно више од 40% гласова у свакој четвртој општини у Српској. Углавном имају солидне резултате у цијелој Српској, а од оних лошијих највише у очи упада резултат у Шамцу (19,06%) гдjе је њихова листа тек трећа, Модричи (21,95%, а 2016.године 31,3%) као и да нема помака у Лопарама гдjе су завршили на 15,13% (17,92% на локалним изборима 2016.године).

ДНС и даље најбољи резултат остварује у приједорској регији (Kозарска Дубица 28,93%), а најлошије су прошли у већим градским срединама (не рачунајући Приједор) и у Херцеговини. Од резултата изнад просјека издвајају се Србац, Мркоњић Град, Шипово, Модрича, Соколац, Источно Ново Сарајево, Трново, Пале, Берковићи.

У ПДП-у изузев резултата у Бањалуци (19,98%) и Kотор Варошу (22,29%) немају чиме да се похвале. Резултате боље од оствареног просјека забиљежили су углавном у неколико општина на бањалучком и приједорском подручју (Мркоњић Град, Шипово, Kостајница, Србац, Нови Град, Kозарска Дубица, Дервента), док у источном дијелу Српске више од 10% имају само у Шековићима, Лопарама и Рогатици. Солидно су прошли у Бијељини, Источној Илиџи и Палама, али зато су у Осмацима добили само један глас, а у Зворнику освојили један одсто. Резултат у Добоју, Теслићу, Станарима и Петрову је у просјеку тек нешто већи од два одсто.

Зато ДЕМОС има посебно добре резултате у Зворнику, Бијељини, Палама, Добоју, Шековићима гдjе су завршили на другом мјесту, односно у Фочи, Челинцу и Градишци гдjе су трећепласирани. Лошије резултате имају у Посавини и источној Херцеговини.

Ђокићеви социјалисти имају углавном уједначене резултате у цијелој Српској, а дупло више од оствареног просјека имају у Пелагићеву (освојили највише гласова у тој општини – 20,31%), Броду, Мркоњић Граду, Станарима, Дервенти, Милићима, Kостајници, Оштрој Луци, Трнову и Невесињу.

Слично је и са Уједињеном Српском, а највише су њиховом резултату допринијели солидни резултати у градовима гдjе је веће бирачко тијело, а процентуално најбоље су прошли у општинама Станари, Братунац, Градишка, Србац, Рудо, Осмаци и Пелагићево.

Резултат СПС-а треба гледати и кроз призму да у свакој трећој општини нису изашли на изборе (додуше углавном су то општине са малим бирачким тијелом). Највеће изненађење је треће мјесто у Бањалуци, гдjе су освојили скоро 9% гласова, а могу се похвалити да су на истој позицији завршили и у Лакташима (13,52%), Теслићу (12,65%) и Љубињу (13,55%). У Kнежеву СПС је чак други са 11,85%. Лоше су прошли у Семберији, Добоју, Новом Граду, Мркоњић Граду, Kотор Варошу, Станарима и генерално сарајевско-романијском подручју, осим у Палама (6,01%).

Filter 2019