Mon. Nov 30, 2020
ћирилица /латиница

Ковчег са тијелом патријарха Иринеја стигао у Храм на Врачару

Извор: Глас Српске

Поворка са тијелом блаженопочившег патријарха српског Иринеја која у пратњи припадника Војске Србије кренула од Саборне цркве у Београду стигла је у Храм Светог Саве.

Тијело патријарха биће изложено све до сутра када ће по завршетку литургије и опијела бити похрањено у једно од гробних мјеста у крипти Храма, гдје су предвиђена мјеста и за тијела других патријараха Српске православне цркве.

Претходно је ковчег са тијелом упокојеног патријарха био изложен у Саборној цркви за вријеме литургије поводом славе Саборне цркве, Аранђеловдана, а затим је служен помен.

Литургију и помен служио је митрополит дабробосански Хризостом уз саслужење владике шумадијског Јована, крушевачког Давида и нишког Арсенија, у молитвеном присуству епископа ремезијанског Стефана, викара Патријарха српског.

Тијелог патријарха Иринеја било је изложено у централном дијелу цркве, међу народом, у дрвеном сандуку, прекривеном провидним стаклом, на којем су били постављени бијела капа – камилавка, коју је добио приликом устоличења, као и жезло и патријархова зелена одежда.

Filter 2019