Преминуо патријарх Иринеј

Извор: Срна

Његова светост патријарх српски Иринеј упокојио се данас у Београду.

Патријарх /90/ је преминуо од посљедица вируса корона у Војној болници Kарабурма, гдjе је лијечен од 4. новембра.

Опште стање патријарха Иринеја погоршано је ујутру 19. новембра као посљедица ковида 19, а послије подне је интубиран.

Патријарх Иринеј рођен је 1930. године у Видови, код Чачка, од оца Здравка Гавриловића и мајке Милијане, а на крштењу је добио име Мирослав.

Основну школу је завршио у родном селу, а гимназију у Чачку. По завршетку гимназије, уписао се и завршио Богословију у Призрену, а потом и Богословски факултет у Београду.

Убрзо по одслужењу војног рока, постављен је за суплента Призренске богословије. Прије ступања на дужност, замонашен је у манастиру Раковици 1959. године, добивши монашко име Иринеј.

Замонашио га је тадашњи патријарх српски Герман, који га је 27. октобра исте године рукоположио у чин јеромонаха у цркви Ружици на Kалемегдану.

Постдипломске студије завршио је у Атини. Године 1969. постављен је за управника Монашке школе у манастиру Острог, одакле се враћа у Призрен, гдjе је постављен за ректора Богословије.

У мају 1974. године изабран је за викарног епископа моравичког, односно викара патријарха Германа са титулом епископа моравичког.

Годину дана касније изабран је за епископа нишког, гдjе се налазио до избора за патријарха српског у јануару 2010. године, наслиједивши упокојеног патријарха Павла.

Био је више пута члан Светог архијерејског синода Српске православне цркве.
Дана 22. јануара 2010. године одлуком Изборног сабора Српске православне цркве изабран је за патријарха српског и устоличен у Саборној цркви у Београду 23. јануара. Трећег октобра исте године устоличен је у Пећкој патријаршији.

Патријарх српски Иринеј је 45. врховни поглавар Српске православне цркве.

Пун назив титуле патријарха српског гласи: Његова светост архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски.

Добитник је Повеље Удружења књижевника Србије, која му је уручена 25. јануара 2012. године.

Патријарха Иринеја је 2011. године у модричком насељу Вишњик, гдjе је служио Свету архијерејску литургију и освештао новоизграђену Цркву Покрова Пресвете Богородице, тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао Орденом Републике Српске на ленти.

Патријарха Иринеја је, принц Давит Багратион-Мухрански Батонишвили од Грузије, 15. децембра 2011. године, одликовао Великом огрлицом Ордена /краљевског реда/ Орла Грузије и бешавне доламе Господа нашега Исуса Христа.

Принц Александар Други Kарађорђевић је 13. децембра 2013. године, на дан славе Kраљевског дома Kарађорђевића, одликовао патријарха српског Иринеја краљевским Орденом Kарађорђеве звезде на великом крсту за заслуге учињене према Kраљевском дому, за народно и опште добро.

Патријарх Иринеј је почасни грађанин Земуна.

Дана 11. септембра 2015. године уручен му је почасни докторат Академије Светог Владимира у Њујорку, а 9. октобра 2016. добио је Орден Светог владике Николаја, који додjељује Епархија шабачка, док му је 23. маја 2018. додијељена награда Међународног фонда јединства православних народа у Москви.

Filter 2019