Mon. Nov 23, 2020
ћирилица /латиница

Kозарство на Романији: Извози мелеме у Европу и Аустралију

Извор: Агропортал

Један од ретких који су се на Сокоцу одлучили на органску производњу козјег млијека и млијечних производа је Марко Николић, чије стадо пасе на преко 1.000 метара надморске висине.

Kако је Марко рекао за Агропортал, идеја о оваквом типу производње јавила се спонтано.

“Прво сам набавио нешто за своју породицу, међутим због велике потражње сам сваке године морао проширивати стадо како бих подмирио тржиште”, каже Марко.

Николић наглашава да су козји производи здрави и корисни, поготово за дјецу.

“Моје стадо користи преко 500 биљака у току једног дана па ви замислите какав бисте организам имали када бисте пили чај од тих биљака”, објашњава Николић.

Марко каже да овакав тип производње захтева одређена знања али и много труда.

“То је животиња која има и своје предности и мане, животиња која може бити дивља али и веома питома тако да то мора бити спој науке и сточарства”, прича Марко.

Он каже да осим њега, у овој локалној заједници постоји још људи који се баве козарством, али да се они том производњом баве искључиво за своје потребе.

“Људи обично држе по 2-3 грла, ријетко ко буде са стадом од 8 до 12 часова на испаши по свим временским приликама. То све захтјева велики улог и труд. Устајање ујутру у 5 сати, а навече до 11, пола 12 се не улази у кућу – објашњава соколачки домаћин.

Саговорник, поред стандардних мијечних производа прави и мелеме које извози у земље региона, Европе али и у далеку Аустралију.

У Марковом стаду тренутно је пет врста коза, а према његовим ријечима најбоља се показала домаћа бјелка.

Filter 2019