Sat. Nov 28, 2020
ћирилица /latinica

Uhapšen Marokanac osumnjičen za ubistvo u Otesu

Izvor: Srna

Uhapšen je migrant iz Maroka Hišam Aglaras, koji je osumnjičen za ubistvo Jasmina Berovića /36/ u sarajevskom naselju Otes, potvrdila je portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.
“Uhapšen je državljanin Maroka čija fotografija je objavljena i za kojeg se pretpostavlja da je jedan od izvršilaca djela. Za drugom dvojicom se i dalje traga”, rekla je Bavčićeva novinarima.
Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić izjavio je da je uhapšeni migrant iz Maroka lociran i pronađen na lokalitetu kod kompanije “Energoinvest” na području opštine Ilidža.
“Priveden je u službene prostorije Uprave policije Kantona Sarajevo. Vrše se određene provjere i kriminalistička obrada”, rekao je Hadžiabdić novinarima.

Građani: “Skolonite migrante sa ulica”

Trojica migranata su u utorak, 17. novembra, u Barskoj ulici nožem napala mještane naselja Otes. Tom prilikom Berović je ubijen, a teške povrede zadobio je Tarik Džamalija, čije je zdravstveno stanje stabilno.

Mještani Ilidže juče su se okupili u Maloj aleji kako bi osudili ovo ubistvo, te uputili poruku da nadležne institucije u BiH konačno moraju pronaći način da sklone migrante sa ulica.

Iz MUP-aa Kantona Sarajevo saopšteno je da je policija došla do saznanja da se državljanin Maroka čiji su inicijali A.H. /34/ nalazio u Barskoj ulici na Ilidži, gdje je u napadu jedno lice ubijeno, a dva su povrijeđena.

Komisija za bezbjedost Skupštine Kantona Sarajevo traži od Ministarstva bezbjednosti da budu deportovani migranati koji su uhvaćeni u kršenju propisa

Komisija je na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala značajno pogoršanje bezbjednosne situacija u Kantonu Sarajevo, pri čemu je posebno istaknut povećan broj nasilnih krivičnih djela koja sa su počinili migranti, a u kojima se često u pitanje dovodila bezbjednost i život građana ovog kantona.
Upućen je poziv Ministarstvu bezbjednosti u Savjetu ministara da u skladu sa svojom ekskluzivnom nadležnošću sprovodi propisane procedure i način organizacije službe u vezi sa kretanjen i boravkom stranaca-migranata u BiH, na način da se na njih primjenjuju najmanje jednaki standardi i pravila kao na državljane BiH.

Zatraženo je da hitno počne primjena postojećih propise za deportaciju migranata koji budu uhvaćeni u kršenju propisa BiH, uključujući i donošenje novih propisa koji se odnose na ograničenje kretanja u određenom vremenskom periodu, kao i definisanje protokola u vezi sa neposjedovanjem ličnih isprava ili drugih isprava o identitetu.

Komisija poziva Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara i Ministarstvo bezbjednosti da zajedno i hitno utvrde raspoložive prostorne kapacitete u BiH, te da izvrše hitno proporcionalno izmještanje migranata iz urbanih naselja na nove lokacije, kako zbog sigurnosnih razloga tako i zbog epidemiološke situacije.
Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo predloženo je da hitno, prioritetno, dosljedno i vjerodostojno primjenjuje sve propise koji se odnose na utvrđivanje identiteta migranata, kao i primjenjuju sve naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje se odnose na ograničenje kretanja.

Predloženo je i da bez odlaganja intenziviraju akciju pojačane kontrole uočenih pojedinaca i grupa migranata s ciljem otkrivanja hladnog i vatrenog oružja, uz obaveznu kontrolu osoba koje se zateknu u periodu ograničenja kretanja.
Komisija je pozvala Ministarstvo bezbjednosti i MUP Kantona Sarajevo da je u roku od sedam dana obavijeste o preduzetim radnjama i mjerama.

Filter 2019