Fri. Nov 27, 2020
ћирилица /латиница

Ухапшен Мароканац осумњичен за убиство у Отесу

Извор: Срна

Ухапшен је мигрант из Марока Хишам Агларас, који је осумњичен за убиство Јасмина Беровића /36/ у сарајевском насељу Отес, потврдила је портпарол Тужилаштва Kантона Сарајево Азра Бавчић.
“Ухапшен је држављанин Марока чија фотографија је објављена и за којег се претпоставља да је један од извршилаца дјела. За другом двојицом се и даље трага”, рекла је Бавчићева новинарима.
Портпарол МУП-а Kантона Сарајево Мирза Хаџиабдић изјавио је да је ухапшени мигрант из Марока лоциран и пронађен на локалитету код компаније “Енергоинвест” на подручју општине Илиџа.
“Приведен је у службене просторије Управе полиције Kантона Сарајево. Врше се одређене провјере и криминалистичка обрада”, рекао је Хаџиабдић новинарима.

Грађани: “Сколоните мигранте са улица”

Тројица миграната су у уторак, 17. новембра, у Барској улици ножем напала мјештане насеља Отес. Том приликом Беровић је убијен, а тешке повреде задобио је Тарик Џамалија, чије је здравствено стање стабилно.

Мјештани Илиџе јуче су се окупили у Малој алеји како би осудили ово убиство, те упутили поруку да надлежне институције у БиХ коначно морају пронаћи начин да склоне мигранте са улица.

Из МУП-аа Kантона Сарајево саопштено је да је полиција дошла до сазнања да се држављанин Марока чији су иницијали А.Х. /34/ налазио у Барској улици на Илиџи, гдје је у нападу једно лице убијено, а два су повријеђена.

Kомисија за безбједост Скупштине Kантона Сарајево тражи од Министарства безбједности да буду депортовани мигранати који су ухваћени у кршењу прописа

Kомисија је на данашњој сједници у Сарајеву разматрала значајно погоршање безбједносне ситуација у Kантону Сарајево, при чему је посебно истакнут повећан број насилних кривичних дјела која са су починили мигранти, а у којима се често у питање доводила безбједност и живот грађана овог кантона.
Упућен је позив Министарству безбједности у Савјету министара да у складу са својом ексклузивном надлежношћу спроводи прописане процедуре и начин организације службе у вези са кретањен и боравком странаца-миграната у БиХ, на начин да се на њих примјењују најмање једнаки стандарди и правила као на држављане БиХ.

Затражено је да хитно почне примјена постојећих прописе за депортацију миграната који буду ухваћени у кршењу прописа БиХ, укључујући и доношење нових прописа који се односе на ограничење кретања у одређеном временском периоду, као и дефинисање протокола у вези са непосједовањем личних исправа или других исправа о идентитету.

Kомисија позива Министарство одбране у Савјету министара и Министарство безбједности да заједно и хитно утврде расположиве просторне капацитете у БиХ, те да изврше хитно пропорционално измјештање миграната из урбаних насеља на нове локације, како због сигурносних разлога тако и због епидемиолошке ситуације.
Министарству унутрашњих послова Kантона Сарајево предложено је да хитно, приоритетно, досљедно и вјеродостојно примјењује све прописе који се односе на утврђивање идентитета миграната, као и примјењују све наредбе Kризног штаба Федералног министарства здравства које се односе на ограничење кретања.

Предложено је и да без одлагања интензивирају акцију појачане контроле уочених појединаца и група миграната с циљем откривања хладног и ватреног оружја, уз обавезну контролу особа које се затекну у периоду ограничења кретања.
Kомисија је позвала Министарство безбједности и МУП Kантона Сарајево да је у року од седам дана обавијесте о предузетим радњама и мјерама.

Filter 2019