Sat. Nov 28, 2020
ћирилица /латиница

Нећемо више куповати скупе комплете уџбеника?

Извор: Срна

Један од водећих информатичара у свијету српски професор Александар Kавчић, који дио милионске одштете добијене од компаније “Марвел” намјерава да уложи у уџбенике, рекао је у интервјуу Срни да ће ти уџбеници, када буду одобрени, бити бесплатно доступни путем интернета за српске основце од Србије до Републике Српске, БиХ и било гдjе се налазе.

“Kада будемо имали написане и од Министарства просвете /Србије/ одобрене уџбенике, све ћемо их окачити на интернет сајт и одатле ће свако моћи бесплатно да их скине”, рекао је Kавчић.

Он је напоменуо да је за сада све у процесу писања уџбеника, илустровања, лекторисања, а након тога ће уџбеници бити послати на одобравање Министарству просвјете Србије.

“Озбиљно се ради на свему томе, рачунајући и уџбенике за стране језике. Финансираћемо издавање више од стотину наслова на којима, у доста случајева, раде и по два-три аутора. Процес писања свих ових уџбеника трајаће сигурно две до три године, али прве уџбенике очекујемо много, много раније”, навео је Kавчић.

Kавчић је рекао да се нада да ће, када уџбеници буду завршени и доступни бесплатно на сајту, и директори школа, као и учитељи и наставници, а прије свега родитељи све то подржати.

“Неће бити више разлога да родитељи купују скупе комплете уџбеника”, навео је Kавчић, који живи на релацији Остин-Тексас-Београд, а од дијела новца рекордне судске одштете од 750 милиона долара за крађу интелектуалне својине у сфери информационих технологија, основао је Фондацију “Алек Kавчић”.

Kавчић је напоменуо да његов циљ није да се физички дијеле штампани папирни уџбеници, већ ће сви уџбеници бити бесплатно доступни на интернету, те да ће на тај начин бити доступни ученицима основних школа и у Србији и Републици Српској, БиХ и дијаспори.

Он је истакао да то што ради његова фондација није никаква новина, те подсјетио да су бесплатни уџбеници за ученике основне школе на овај начин /путем интерента/ доступни у многим земљама, и то не само у веома богатим државама, попут САД.

“Заиста постоје свуда у свету од Индије до Америке. Заправо, Србија је изузетак у смислу да не знам да негде постоји овако либерално тржиште уџбеника као у Србији, а да је основно образовање обавезно”, нагласио је Kавчић.

Говорећи о мотивацији за овакву одлуку да финасира бесплатне уџбенике, Kавчић је рекао да жели да, на неки начин, врати нешто Србији, земљи из које потиче.

Он је подсјетио да је бивши ђак београдске Математичке гимназије и зна колико сјајних младих људи пролази кроз ову школу, и какво је образовање пружила.

“Пре свега желим да вратим нешто тој школи, али и шире. Чврсто верујем да држава, друштво мора сваком детету, без обзира на материјално стање родитеља, омогућити да достигне свој пун потенцијал. И зато образовање мора бити бесплатно, без фаворизације деце елите”, нагласио је Kавчић.

Он је напоменуо да је Србија мала земља, али да је некада из малих сеоских школа добијала врхунске научнике, математичаре, докторе…

“А, данас? Да бисмо били конкурентни међу гигантима, наша популација мора бити образована. Сваком детету, а не само свом, морамо обезбедити шансу, а то је могуће само ако је школовање квалитетно и бесплатно, од вртића до факултета, што укључује бесплатне уџбенике, превоз, па и један оброк у школи”, истакао је Kавчић.

Он је напоменуо да данас они родитељи, који то могу да приуште, своју дjецу шаљу чак и у приватне основне школе.

“По томе испада да сматрају да је су оне боље од државних, а то мора да се промени”, оцијенио је Kавчић у интервјуу Срни.

Александар Kавчић један је од водећих информатичара на планети, аутор осам патената из информационих технологија које је направио на Хардвард и Kарнеги Мелон универзитету, на ком је и докторирао и гдjе четири катедре, због заслуга, носе његово име.

Овај Београђанин је 1986. године завршио Математичку гимназију у Србији, да би потом као један од најбољих ученика школе која носи титулу од националног значаја наставио школовање у Бохуму, гдjе је дипломирао на Електротехничком факултету.

Докторску дисертацију је одбранио на Kарнеги Мелон универзитету, а сем на њему, предавао је и на Харварду и на Универзитету Хаваји.

Живи на релацији Остин-Тексас-Београд, а дио новца којим је основао Фондацију “Алек Kавчић” добио је на основу рекордне судске одштете за крађу интелектуалне својине у сфери информационих технологија.

У питању је проналазак, који је касније и развио у својој докторској дисертацији на Kарнеги Мелон универзитету, који се од 2003. године користи за производњу свих чипова за читање са магнетских меморија на планети.

Мултинационална компанија “Марвел технолоџис” је његов патент незаконито користила у производњи чипова.

Послије седмогодишњег спора пресуђено је да ова компанија Kавчићу, затим професору Жозеу Моури, његовом ментору на Kарнеги Мелон универзитету, и самом универзитету уплати 750 милиона доларa.

Filter 2019