Sat. Dec 5, 2020
ћирилица /latinica

Mogu li zeleni čaj, sokovi od crne aronije i nara uništiti virus korona?

Izvor: Thailand Medical News

Njemački istraživači sa Instituta Molekularne virologije, Medicinskog centra Univerziteta u Ulmu, Tehničkog Univerziteta Drezden i KogniVerde GmbH su u novoj studiji ispitivali efekte koje ima zeleni čaj, sokovi od crne aronije, nara i zove na prevenciji infekcije korona virusom.

Istraživački tim je analizirao potencijal biljnih derivata na neaktivni virus korona i virus gripe. Otkrili su da sok crne aronije, sok od nara i zeleni čaj imaju virusoidne (smrtonosne) efekte na oba virusa, sugerišući da oralna upotreba ovih derivata može smanjiti virusno opterećenje u usnoj duplji, samim tim smanjujući i prenošenje virusa.

S druge strane, sok od zove nije imao nikakvog uticaja na korona virus.

Dok se očekuje stručna recenzija autori napominju da je u pitanju in vitro studija. To znači da je rađena u laboratoriji te da se sve navedeno odnosi na ispitivanja reakcija sa virusom u epruveti ili laboratorijskoj posudi.

Kako napada korona virus?

Korona virus, koji je uzročnik globalne pandemije, napada respiratorni trakt i ima veliku prenosivost, čak i prije nego što se pokažu sipmtomi bolesti, te se stoga širi nevjerovatnom brzinom.

Korona virus inficira gornji respiratorni trakt ulazeći u tijelo prvenstveno preko nosa i grla, prouzrokujući respiratorne probleme kao što su grlobolja i kašalj. Nekoliko nedavnih studija je pokazalo da grgljanje komercijalnih vodica za ispiranje usta može smanjiti infekciju i širenje virusa.

Zapravo, kao što se pokazalo, mnogi biljni i prirodni derivati mogu imati antivirusno dejstvo.

Na primjer, ekstrakti nara i crne aronije imaju antivirusno dejstvo na virus gripa na “in vitro” ispitivanjima, dok je grgljanje zelenog čaja slabilo infekciju gripom. Stoga bi bilo korisno istražiti širok spektar antivirusnih dejstava prirodnih proizvoda koji bi mogli obuzdati širenje respiratornih virusa, a koji su jeftini i jednostavni za upotrebu.

Detalji studije

Za ovu studiju, istraživači su koristili Vero E6 ćelije virusa za vakcine, virus gripa tip A, adenovirus tip 5 i korona virus.

Tim je pomiješao biljne supstance sa virusima, inkubirao ih na sobnoj temperaturi i odredio infektivnost koristeći zaražene kulture dozom od 50 titracija krajnje tačke.


Nakon petominutne inkubacije sa biljnim supstancama, saznali su da sok od crne aronije smanjuje infektivnost skoro 3 000 puta u odnosnu na kontrolni uzorak sa ublaživačem.

Sok od bazge, sok od nara i zeleni čaj smanjivali su infektivnost za otprilike 10 puta.

Produženo inkubacijsko vrijeme na 20 minuta je smanjilo infektivnost samo marginalno, upućujući da je antivirusno djelovanje brzo. Ovo sugeriše da su biljni ekstrakti generalno aktivni protiv virusa sa ovojnicom.

S druge strane, kada je istraživački tim testirao virus svinjskog gripa i korona virus, otkrili su da su četri biljne supstance deaktivirale više od 99% virusa svinjskog gripa nakon 5 minuta.

Otkriveno je da sok od crne aronije deaktivira 97% korona virusa nakon pet minuta, dok su zeleni čaj i sok od nara deaktivirali oko 80% virusa.

Sok od bazge nije imao nikakvog uticaja na korona virus.

Čisti adenovirus 5, koji je korišten kao kontrolni primjerak, je bio otporan na sve osim soka od crne aronije.

U slučaju respiratornih virusa, pošto se infekcija i prenošenje vrše kroz nos i grlo, smanjenje virusnog opterećenja u ranoj fazi može biti efikasna strategija za smanjivanje i prevenciju širenja.
Pošto su biljni produkti poput navedenih pristupačni i u upotrebi kao prehrambeni proizvodi, mogu biti korišteni kao proizvodi za oralno ispiranje. Suprotno antiseptičkim oralnim sredstvima za ispiranje koji sadrže agense koji oštećuju ćelijske membrane, ovi sokovi i čaj se mogu koristiti učestalije bez nuspojava i mogu se jednostavno progutati.

Prethodne studije su pokazale da grgljanje čaja i njegovih ekstrakata, kao i biljnih sokova može smanjiti inficiranje gripom, kao i virusne simptome. Slično tome, sok od crne aronije ili sok od nara, pored čajeva, mogu biti korišteni protiv virusa korona.


Istraživački tim ovim sugeriše da je grgljanje i oralno ispiranje, praćeno gutanjem ovih prirodnih derivata, može biti efikasna preventivna strategija protiv korona virusa, posebno za visokorizičnu populaciju, kao što su medicinski radnici i stariji ljudi. Gutanje ovih produkata, naglašavaju, je takođe praktično u nekim situacijama, kao što su avioni, škola, vozovi, a osim toga, ima i zdravstvene benefite.

Oni, takođe, naglašavaju da iako količine antivirusnih komponenata mogu varirati u zavisnosti od proizvoda, prirodni produkti mogu biti moćna metoda u obuzdavanju virusnih infekcija i stoga su potrebna dalja klinička ispitivanja.

Sugerišu dalja klinička ispitivanja na ljudima koja bi pokazala u kojoj mjeri navedeni preparati djeluju na virus.

Filter 2019