Mon. Nov 30, 2020
ћирилица /латиница

Могу ли зелени чај, сокови од црне ароније и нара уништити вирус корона?

Извор: Thailand Medical News

Њемачки истраживачи са Института Молекуларне вирологије, Медицинског центра Универзитета у Улму, Техничког Универзитета Дрезден и KogniVerde GmbH су у новој студији испитивали ефекте које има зелени чај, сокови од црне ароније, нара и зове на превенцији инфекције корона вирусом.

Истраживачки тим је анализирао потенцијал биљних деривата на неактивни вирус корона и вирус грипе. Открили су да сок црне ароније, сок од нара и зелени чај имају вирусоидне (смртоносне) ефекте на оба вируса, сугеришући да орална употреба ових деривата може смањити вирусно оптерећење у усној дупљи, самим тим смањујући и преношење вируса.

С друге стране, сок од зове није имао никаквог утицаја на корона вирус.

Док се очекује стручна рецензија аутори напомињу да је у питању ин витро студија. То значи да је рађена у лабораторији те да се све наведено односи на испитивања реакција са вирусом у епрувети или лабораторијској посуди.

Како напада корона вирус?

Kорона вирус, који је узрочник глобалне пандемије, напада респираторни тракт и има велику преносивост, чак и прије него што се покажу сипмтоми болести, те се стога шири невјероватном брзином.

Kорона вирус инфицира горњи респираторни тракт улазећи у тијело првенствено преко носа и грла, проузрокујући респираторне проблеме као што су грлобоља и кашаљ. Неколико недавних студија је показало да гргљање комерцијалних водица за испирање уста може смањити инфекцију и ширење вируса.

Заправо, као што се показало, многи биљни и природни деривати могу имати антивирусно дејство.

На примјер, екстракти нара и црне ароније имају антивирусно дејство на вирус грипа на “ин витро” испитивањима, док је гргљање зеленог чаја слабило инфекцију грипом. Стога би било корисно истражити широк спектар антивирусних дејстава природних производа који би могли обуздати ширење респираторних вируса, а који су јефтини и једноставни за употребу.

Детаљи студије

За ову студију, истраживачи су користили Веро Е6 ћелије вируса за вакцине, вирус грипа тип А, аденовирус тип 5 и корона вирус.

Тим је помијешао биљне супстанце са вирусима, инкубирао их на собној температури и одредио инфективност користећи заражене културе дозом од 50 титрација крајње тачке.


Након петоминутне инкубације са биљним супстанцама, сазнали су да сок од црне ароније смањује инфективност скоро 3 000 пута у односну на контролни узорак са ублаживачем.

Сок од базге, сок од нара и зелени чај смањивали су инфективност за отприлике 10 пута.

Продужено инкубацијско вријеме на 20 минута је смањило инфективност само маргинално, упућујући да је антивирусно дjеловање брзо. Ово сугерише да су биљни екстракти генерално активни против вируса са овојницом.

С друге стране, када је истраживачки тим тестирао вирус свињског грипа и корона вирус, открили су да су четри биљне супстанце деактивирале више од 99% вируса свињског грипа након 5 минута.

Откривено је да сок од црне ароније деактивира 97% корона вируса након пет минута, док су зелени чај и сок од нара деактивирали око 80% вируса.

Сок од базге није имао никаквог утицаја на корона вирус.

Чисти аденовирус 5, који је кориштен као контролни примјерак, је био отпоран на све осим сока од црне ароније.

У случају респираторних вируса, пошто се инфекција и преношење врше кроз нос и грло, смањење вирусног оптерећења у раној фази може бити ефикасна стратегија за смањивање и превенцију ширења.
Пошто су биљни продукти попут наведених приступачни и у употреби као прехрамбени производи, могу бити кориштени као производи за орално испирање. Супротно антисептичким оралним средствима за испирање који садрже агенсе који оштећују ћелијске мембране, ови сокови и чај се могу користити учесталије без нуспојава и могу се једноставно прогутати.

Претходне студије су показале да гргљање чаја и његових екстраката, као и биљних сокова може смањити инфицирање грипом, као и вирусне симптоме. Слично томе, сок од црне ароније или сок од нара, поред чајева, могу бити кориштени против вируса корона.


Истраживачки тим овим сугерише да је гргљање и орално испирање, праћено гутањем ових природних деривата, може бити ефикасна превентивна стратегија против корона вируса, посебно за високоризичну популацију, као што су медицински радници и старији људи. Гутање ових продуката, наглашавају, је такође практично у неким ситуацијама, као што су авиони, школа, возови, а осим тога, има и здравствене бенефите.

Они, такође, наглашавају да иако количине антивирусних компонената могу варирати у зависности од производа, природни продукти могу бити моћна метода у обуздавању вирусних инфекција и стога су потребна даља клиничка испитивања.

Сугеришу даља клиничка испитивања на људима која би показала у којој мјери наведени препарати дјелују на вирус.

Filter 2019