Wed. Nov 25, 2020
ћирилица /latinica

Pet starih načelnika, jedan novi; Od sedam najvažnijih pozicija promjena samo na jednoj

Autor: FILTER/ M.K.

Prvi rezultati izbora u Istočnom Sarajevu pokazuju da je omjer snaga koalicija predvođenih SNSD-om i SDS-om u gradskim opštinama ostao isti. Bar onaj dio koji se odnosi na načelnike. SNSD je zadržao tri načelničke pozicije, SDS takođe tri.
Sa druge strane SDS i PDP su izgubili gradsku vlast.

Grad Istočno Sarajevo

Na prvim direktnim izborima za gradonačelnika Istočnog Sarajeva pobijedio je Ljubiša Ćosić, kandidat SNSD-a.

Preliminarni rezultati, na osnovu 90 % obrađenih biračkih mjesta, pokazuju da je razlika između Ćosića i SDS-ovog Miroslava Lučića veća od 3 000 glasova. Ćosić je prethodnih osam godina bio načelnik Istočnog Novog Sarajeva.

U opštinama bez promjena

Ćosića će na mjestu načelnika Istočnog Novog Sarajeva naslijediti njegov stranački kolega Jovan Katić koji je ostvario ubjedljivu pobjedu. Od SDS-ovog kandidata Dragana Vlačića, po preliminarnim rezultatima (71 % obrađenih biračkih mjesta) , ima 2 000 glasova više.
Kandidat SNSD-a za načelnika Pala i aktuelni načelnik Boško Jugović ostaje na toj funkciji. Po podacima Centralne izborne komisije obrađena su sva biračka mjesta u Palama a Jugović ima skoro 1 000 glasova više od PDP-ovog Nenada Vukovića.
Novi mandat osvojio je i aktuelni načelnik Trnova, Dragomir Gagović iz SNSD-a. I u Trnovu su obrađena sva biračka mjesta – Gagović ima 657 glasova, SDS-ova Milena Vitković 245.

Pozicije načelnika u tri gradske opštine zadržali su aktuelni načelnici iz SDS-a.
U Istočnoj Ilidži ostaje Marinko Božović. Na osnovu 66 % obrađenih biračkih mjesta, prednost koju ima u odnosu na SNSD-ovog Nebojšu Šešliju trenutno je 400 glasova.
Nove mandate su osvojili Milovan Bjelica u Sokocu i Bojo Gašanović u Istočnom Starom Gradu.

Dan nakon izbora jasno je da je jedino novo lice na sedam najvažnijih pozicija Jovan Katić koji će voditi opštinu Istočno Novo Sarajevo.
Bez mandata je ostao Nenad Vuković koji je prethodne četiri godine bio gradonačelnik, a izgubio je na izborima za načelnika Pala.

Skupštine opština i gradska skupština

Razgovori o formiranju skupštinskih većina počeli su još u noći izbora. Ko će u vlast a ko u opoziciju znaće se nakon potvrde rezultata i konstituisanja skupština opština.
Preliminarni rezultati pokazuju da tu neće biti iznenađenja, te da će svi načelnici sa svojim koalicionim partnerima bez većih problema formirati skupštinske većine.

Najviše neizvjesnosti vlada oko formiranja Skupštine grada Istočno Sarajevo koja broji 31 odbornika.
Podsjećamo, odbornici u gradski parlament delegiraju se iz skupština opština. U skladu sa brojem stanovnika dijeli se broj mandata po opštinama. Tako iz Pala dolazi 8 odbornika, Istočne Ilidže i Sokoca po 6, Istočnog Novog Sarajeva 5, a po tri odbornika iz Trnova i Istočnog Starog Grada. Nakon formiranja skupština opština, a u zavisnosti od odnosa snaga, u gradski parlament se biraju odbornici iz svake opštine.

Taj proces može se očekivati tek u 2021. godini – krajem februara ili izvjesnije u martu mjesecu.

Filter 2019