Mon. Nov 30, 2020
ћирилица /латиница

Пет старих начелника, један нови; Од седам најважнијих позиција промјена само на једној

Аутор: ФИЛТЕР/ М.K.

Први резултати избора у Источном Сарајеву показују да је омјер снага коалиција предвођених СНСД-ом и СДС-ом у градским општинама остао исти. Бар онај дио који се односи на начелнике. СНСД је задржао три начелничке позиције, СДС такође три.
Са друге стране СДС и ПДП су изгубили градску власт.

Град Источно Сарајево

На првим директним изборима за градоначелника Источног Сарајева побиједио је Љубиша Ћосић, кандидат СНСД-а.

Прелиминарни резултати, на основу 90 % обрађених бирачких мјеста, показују да је разлика између Ћосића и СДС-овог Мирослава Лучића већа од 3 000 гласова. Ћосић је претходних осам година био начелник Источног Новог Сарајева.

У општинама без промјена

Ћосића ће на мјесту начелника Источног Новог Сарајева наслиједити његов страначки колега Јован Kатић који је остварио убједљиву побједу. Од СДС-овог кандидата Драгана Влачића, по прелиминарним резултатима (71 % обрађених бирачких мјеста) , има 2 000 гласова више.
Kандидат СНСД-а за начелника Пала и актуелни начелник Бошко Југовић остаје на тој функцији. По подацима Централне изборне комисије обрађена су сва бирачка мјеста у Палама а Југовић има скоро 1 000 гласова више од ПДП-овог Ненада Вуковића.
Нови мандат освојио је и актуелни начелник Трнова, Драгомир Гаговић из СНСД-а. И у Трнову су обрађена сва бирачка мјеста – Гаговић има 657 гласова, СДС-ова Милена Витковић 245.

Позиције начелника у три градске општине задржали су актуелни начелници из СДС-а.
У Источној Илиџи остаје Маринко Божовић. На основу 66 % обрађених бирачких мјеста, предност коју има у односу на СНСД-овог Небојшу Шешлију тренутно је 400 гласова.
Нове мандате су освојили Милован Бјелица у Сокоцу и Бојо Гашановић у Источном Старом Граду.

Дан након избора јасно је да је једино ново лице на седам најважнијих позиција Јован Kатић који ће водити општину Источно Ново Сарајево.
Без мандата је остао Ненад Вуковић који је претходне четири године био градоначелник, а изгубио је на изборима за начелника Пала.

Скупштине општина и градска скупштина

Разговори о формирању скупштинских већина почели су још у ноћи избора. Kо ће у власт а ко у опозицију знаће се након потврде резултата и конституисања скупштина општина.
Прелиминарни резултати показују да ту неће бити изненађења, те да ће сви начелници са својим коалиционим партнерима без већих проблема формирати скупштинске већине.

Највише неизвјесности влада око формирања Скупштине града Источно Сарајево која броји 31 одборника.
Подсјећамо, одборници у градски парламент делегирају се из скупштина општина. У складу са бројем становника дијели се број мандата по општинама. Тако из Пала долази 8 одборника, Источне Илиџе и Сокоца по 6, Источног Новог Сарајева 5, а по три одборника из Трнова и Источног Старог Града. Након формирања скупштина општина, а у зависности од односа снага, у градски парламент се бирају одборници из сваке општине.

Тај процес може се очекивати тек у 2021. години – крајем фебруара или извјесније у марту мјесецу.

Filter 2019