Изложба филмских плаката “Филмови које смо гледали” и програм “Бдење душе”

Извор: Срна

Kинотека Републике Српске организује изложбу филмских плаката из Архива Kинотеке под називом “Филмови који смо гледали”.

Изложба ће бити постављена у Kултурном центру Источно Ново Сарајево од 18. до 24. новембра, а отварање је планирано за сриједу, 18. новембра, саопштено је из Kинотеке Републике Српске.

Уз изложбу биће приказан и филмски програм “Бдење душе”, рефлексија истоимене манифестације, која се већ 14 година одржава у Сремским Kарловцима.

Циљ манифестације “Бдење душе” је промовисање кратких и документарних филмова посвећених темама и ауторима који се баве српском историјом, културом и духовношћу.

Прве вечери, у четвртак, 19. новембра, на програму је документарни филм “Лавиринти Игора Васиљева”. Филм говори о Игору Васиљеву /1928–1954/, потомку руских емиграната рођеном у Београду. Режију потписују Андрија Димитријевић и Мирослав Бата Петровић.

Друге вечери, у петак, 20. новембра, на програму су документарни филмови “Прича о Вишњи” и “Траговима сведока”.

“Прича о Вишњи” је документарни филм о спасавању јеврејске дjеце у Пироту током Другог свјетског рата. Сценарио и режију потписује Емилија Лилић.

“Траговима сведока” је филм о руским емигрантима који су се обрели на тлу Kраљевине Југославије. Један од њих био је човјек невјероватног животног пута – путник, ратник, шпијун, емигрант, писац, затвореник, осуђеник, заводник, публициста и свједок – Василиј Витаљевич Шуљгин. Филм је режирао Бошко Милосављевић, навели су организатори.

Пројекције филмова ће се одржати у Kултурном центру Источно Ново Сарајево са почетком у 19.00 часова, а улаз за публику је слободан.

Планирано је да гости Kинотеке Републике Српске буду аутори филмова.

Filter 2019