Mon. Nov 23, 2020
ћирилица /латиница

Великани у пуном сјају: Отворен нови парк у Источном Новом Сарајеву

Аутор: ФИЛТЕР/М.К

Вечерас су у Парку великана откривене бисте, а у рад је пуштена и јавна расвјета.

Парк је званично отворио начелник општине Источно Ново Сарајево откривајући, заједно са његовом породицом, бисту Срђану Кнежевићу.

У парку су постављене бисте 10 знаменитих Срба који су својим животом и радом значајно утицали на људе, историју и културу овог подручја.

Постављена је биста ратном хирургу доктору Миодрагу Лазићу, команданту “Белих вукова” Срђану Kнежевићу, пилоту Стевану Попову који је почетком рата летовима из Сарајева за Београд за мјесец дана превезао 40.000 грађана.

У Парку великана је и биста војводи Степи Степановићу који је предводио Другу српску армију Војске Kраљевине Србије, која је прије 102 године ослободила Сарајево.

Постављена је биста Стаки Скендеровој која је 1858. године отворила прву женску школу у Сарајеву.

У парку великана су и бисте митрополиту дабробосанском Петру Зимоњићу, вољеном српском Патријарху Павлу, Светом Сави, Алекси Шантићу и Јовану Дучићу.

Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево рекао је да идеја о парку датира неколико година и да је плод жеље да се становницима у свим дијеловима општине обезбиједе различити садржаји за све генерације.

“Парк носи овај назив јер се сви ми идентификујемо са личностима које имају своје бисте овдје. Ко год пролази овим парком треба да застане поред бисте сваког човјека. Да њих није било сигурно би овај простор био другачије обликован. Имамо толико значајних личности да би овдје могло бити и 110 бисти. Сигуран сам да ће се неки други потрудити да овај или неки други простор обогате новим историјским личностима”, рекао је Ћосић.

“Стојим овдје тужан јер мој отац није са нама, али и поносан као син човјека који је оставио неизбрисив траг. Желим да се захвалим Љубиши Ћосићу који је нашао начин да лик и дјело мог оца живе”, рекао је Немања Кнежевић, син покојног Срђана Кнежевића.

Аутор бисти је Јелена Божовић Ђорђевић, академски вајар.

Парк великана простире се на 12.500 метара квадратних. Налази се у обухвату Регулационог плана “Центар 2” између Хиландарске и Дечанске улице.

Filter 2019