Sat. Nov 28, 2020
ћирилица /latinica

Jugović: Prethodne četiri godine obilježila velika infrastrukturna ulaganja

Izvor: Paljanske novosti

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je za „Paljanske novosti“ da su njegov mandat u prethodne četiri godine obilježila velika infrastrukturna ulaganja, dok su velike kapitalne investicije udvostručene i za njih je iz budžeta izdvojeno čak 14 miliona KM.

Od većih ulaganja, Jugović je izdvojio velike kapitalne projekte čija je je realizacija u toku.

„Nakon decenijskih obećanja prethodne vlasti, konačno smo pokrenuli rješavanje velikog problema naše opštine – izmještanja toplane iz centra Pala, projekta vrijednog oko pet miliona KM, a prva faza izgradnje toplovoda već napreduje planiranom dinamikom, za šta smo iz budžeta izdvojili 800.000 KM. Takođe, u toku je i izgradnja novog objekta vrtića `Bubamara` sa spoljašnjim uređenjem i saobraćajnicom u vrijednosti od 850.000 KM, što će riješiti probleme roditeljima koji već godinama čekaju na slobodno mjesto u vrtiću“, istakao je načelnik Jugović.

On je podsjetio da je u Palama u toku i izgradnja multifunkcionalnog i sportskog parka, najvećeg u Republici Srpskoj takve namjene, površine više od 8.000 metara kvadratnih, a za čiju je izgradnju izdvojeno 800.000 KM.

On je dodao da su u toku i radovi na uređenju korita rijeke Miljacke, projekta koji se realizuje u saradnji sa JU „Vode Srpske“, a koji je vrijedan 300.000 KM.

„Paralelno sa tim, u prethodne četiri godine vratili smo zatečene opštinske dugove, stabilizovali i uvećali budžet opštine sa 8,5 na 14,5 miliona, rekonstruisano je 18 kilometara gradskih ulica i lokalnih puteva, postavili 10 kilometara javne rasvjete i izgradili pet mostova. Pale postaju moderan turistički centar i te investicije bile su neophodne“, dodao je Jugović.

Prema njegovim riječima, uporedo sa infrastrukturnim radovima i kapitalnim investicijama, opštinska vlast nije zaboravila ni poboljšanje standarda života svojih građana, te je uvećala i izdvajanja za podsticaje u preduzetništvu i poljoprivredi na 750.000 KM (povećanje od 460.000 KM u odnosu na prethodni mandat), pokrenula pitanje pronatalitetne politike, za šta je iz budžeta izdvojeno 250.000 KM, dok prethodna vlast nije izdvojila nijednu marku za podsticaj nataliteta u Palama.

„Pokazali smo odgovornost i po pitanju ublažavanja posljedica pandemije virusa korona, gdje smo izdvojili 265.000 KM za pomoć privrednicima pogođenim pandemijom i građanima koji su za vrijeme pandemije ostali bez posla. Ne smijemo zaboraviti ni izdvajanja na ime socijalne pomoći, te pomoć boračkim kategorijama, kojima smo rekonstruisali zgradu u naselju Dušanovo i u toku je rješavanje stambenog pitanja za 58 porodica poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih veterana.  Takođe, moram podsjetiti da smo povećali broj stipendista i izdvajanja za stipendije na više od 350.000 KM, što je povećanje od 115.000 KM u odnosu na prethodni mandat. Nedavno smo potpisali i Sporazum sa Filozofskim fakultetom u Palama o stipendiranju najboljih studenata nacionalne grupe predmeta, čime smo postali prva opština u Srpskoj koja podstiče razvoj ove grupe predmeta. Pale su grad mladosti i studenata, te smatramo da oni zaslužuju da dobiju pomoć na putu svog akademskog obrazovanja“, naglasio je načelnik opštine Pale.

Jugović je istakao da je Opština u prethodne četiri godine izdvojila znatna sredstva za vraćanje dugova i uspostavljanje ekonomske solventnosti javnih preduzeća čiji je osnivač Opština i sportskih udruženja od značaja, a koja je prethodna vlast dovela do višemilionskih dugovanja.

„Iz milionskog gubitka podigli smo preduzeće Komunalno a.d, nabavili novu vrijednu mehanizaciju, eliminisali zagušujući dim, sanirali gradsku deponiju, fontanu, uradili nove drvorede sa više od 200 sadnica… U vodovodnu i kanalizacionu mrežu uložili smo preko dva miliona KM, te izdvojili ozbiljna sredstva za vraćanje dugova, isplatu zaostalih plata i uređenje paljanskog Doma zdravlja. Na tom objektu u toku je rekonstrukcija zgrade u okviru projekta energetske efikasnosti, vrijednosti od 500.000 KM. Sanirali smo i ruiniranu zgradu opštine Pale, ali nismo zaboravili ni sport. Spasili smo od gašenja jedan od najstarijih sportskih klubova u Palama – FK Romanija, a neupitna je i značajna podrška ženskom odbojkaškom klubu Jahorina, čiji su rezultati sigurno ponos svih Paljana. Smatramo da, ukoliko želimo da imamo zdravo društvo i zdravu omladinu, moramo podsticati sportski duh i podržavati sportske kolektive i udruženja u našoj lokalnoj zajednici“, rekao je načelnik Jugović za „Paljanske novosti“.

Jugović je dodao da je, zahvaljujujući odličnoj saradnji i bliskom odnosu sa republičkim institucijama, Vlada Srpske do sada uložila više od 100 miliona KM u opštinu Pale, od čega desetine miliona u razvoj Olimpijskog centra „Jahorina“, odnosno, razvoj turizma u našoj lokalnoj zajednici.

„Vlada Srpske direktno je podržla budžet opštine Pale sa 450.000 KM tokom pandemije virusa korona, obezbijedila blizu 1.500.000 KM podrške Vlade Republike Srbije našoj opštini, rekonstruisala tunel `Kalovita brda` vrijedan 1.200.000 KM, dok je za poboljšanje studentskog standarda izdvojila 17 miliona KM. Vlada Srpske obezbijedila je 500.000 KM za prvu fazu izgradnje Muzeja Odbrambeno – otadžbinskog rata, dakle, podržala je sve velike projekte opštine Pale“, naglasio je načelnik Jugović.

Vlada Republike Srpske će, prema njegovim riječima, naredne godine nastaviti investicioni ciklus na Jahorini i izdvojiti više od 100 miliona KM za razvoj ove olimpijske ljepotice, a sljedeće godine očekuje se i realizacija mega projekta izgradnje gondole Pale – Jahorina, vrijednog desetine miliona KM.

Opština Pale, u saradnji sa Vladom Republike Srpske, narednog mandata realizovaće više krupnih kapitalnih projekata, dok će vrijednost investicionih ulaganja iz opštinskog budžeta povećati po milion KM na godišnjem nivou.

„Potpuno ćemo završiti novi sistem daljinskog grijanja i pokrenuti projekat gasifikacije Pala. Završićemo izgradnju muzeja, najvećeg parka u Srpskoj i novu, savremenu zgradu Policijske uprave Istočno Sarajevo za čiju će izgradnju Vlada RS izdvojiti sedam miliona KM. Tu je, takođe, i izgradnja novih sadržaja i zatvorenog bazena za Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta u i pored dvorane `Peki`, čija je vrijednost procijenjena na tri miliona KM. Nastavićemo obnovu putne infrastrukture i izgraditi tri kružna toka, kao i 15  sportskih igrališta i malih parkova u svim mjesnim zajednicama“, istakao je načelnik opštine Pale.

Jugović je za „Paljanske novosti“ najavio i izgradnju trga/parka „Rusija“ u centralnoj zoni Pala, što će, prema njegovim riječima, biti zajednička inicijativa Rusije i Republike Srpske.

„Ovaj projekat pružiće primjer jedinstvenog parka sa raznovrsnim sadržajima koji će ojačati veze između republike Srpske i Rusije, te vidljivo manifestovati istorijsku i kulturnu saradnju naše dvije zemlje“, dodao je on.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović pozvao je sve građane da, zbog svega navedenog i poštujući sve preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, izađu u što većem broju na izbore 15. novembra i glasaju za nastavak uspješne saradnje sa republičkim institucijama, za intenzivan nastavak infrastrukturnog i ekonomskog razvoja Pala, te podrže tim koji razumije potrebe i radi u interesu građana, predvođen SNSD-om.

Filter 2019