Sat. Nov 28, 2020
ћирилица /латиница

Југовић: Претходне четири године обиљежила велика инфраструктурна улагања

Извор: Паљанске новости

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је за „Паљанске новости“ да су његов мандат у претходне четири године обиљежила велика инфраструктурна улагања, док су велике капиталне инвестиције удвостручене и за њих је из буџета издвојено чак 14 милиона КМ.

Од већих улагања, Југовић је издвојио велике капиталне пројекте чија је је реализација у току.

„Након деценијских обећања претходне власти, коначно смо покренули рјешавање великог проблема наше општине – измјештања топлане из центра Пала, пројекта вриједног око пет милиона КМ, а прва фаза изградње топловода већ напредује планираном динамиком, за шта смо из буџета издвојили 800.000 КМ. Такође, у току је и изградња новог објекта вртића `Бубамара` са спољашњим уређењем и саобраћајницом у вриједности од 850.000 КМ, што ће ријешити проблеме родитељима који већ годинама чекају на слободно мјесто у вртићу“, истакао је начелник Југовић.

Он је подсјетио да је у Палама у току и изградња мултифункционалног и спортског парка, највећег у Републици Српској такве намјене, површине више од 8.000 метара квадратних, а за чију је изградњу издвојено 800.000 КМ.

Он је додао да су у току и радови на уређењу корита ријеке Миљацке, пројекта који се реализује у сарадњи са ЈУ „Воде Српске“, а који је вриједан 300.000 КМ.

„Паралелно са тим, у претходне четири године вратили смо затечене општинске дугове, стабилизовали и увећали буџет општине са 8,5 на 14,5 милиона, реконструисано је 18 километара градских улица и локалних путева, поставили 10 километара јавне расвјете и изградили пет мостова. Пале постају модеран туристички центар и те инвестиције биле су неопходне“, додао је Југовић.

Према његовим ријечима, упоредо са инфраструктурним радовима и капиталним инвестицијама, општинска власт није заборавила ни побољшање стандарда живота својих грађана, те је увећала и издвајања за подстицаје у предузетништву и пољопривреди на 750.000 КМ (повећање од 460.000 КМ у односу на претходни мандат), покренула питање пронаталитетне политике, за шта је из буџета издвојено 250.000 КМ, док претходна власт није издвојила ниједну марку за подстицај наталитета у Палама.

„Показали смо одговорност и по питању ублажавања посљедица пандемије вируса корона, гдје смо издвојили 265.000 КМ за помоћ привредницима погођеним пандемијом и грађанима који су за вријеме пандемије остали без посла. Не смијемо заборавити ни издвајања на име социјалне помоћи, те помоћ борачким категоријама, којима смо реконструисали зграду у насељу Душаново и у току је рјешавање стамбеног питања за 58 породица погинулих бораца, демобилисаних бораца и ратних војних ветерана.  Такође, морам подсјетити да смо повећали број стипендиста и издвајања за стипендије на више од 350.000 КМ, што је повећање од 115.000 КМ у односу на претходни мандат. Недавно смо потписали и Споразум са Филозофским факултетом у Палама о стипендирању најбољих студената националне групе предмета, чиме смо постали прва општина у Српској која подстиче развој ове групе предмета. Пале су град младости и студената, те сматрамо да они заслужују да добију помоћ на путу свог академског образовања“, нагласио је начелник општине Пале.

Југовић је истакао да је Општина у претходне четири године издвојила знатна средства за враћање дугова и успостављање економске солвентности јавних предузећа чији је оснивач Општина и спортских удружења од значаја, а која је претходна власт довела до вишемилионских дуговања.

„Из милионског губитка подигли смо предузеће Kомунално а.д, набавили нову вриједну механизацију, елиминисали загушујући дим, санирали градску депонију, фонтану, урадили нове дрвореде са више од 200 садница… У водоводну и канализациону мрежу уложили смо преко два милиона KМ, те издвојили озбиљна средства за враћање дугова, исплату заосталих плата и уређење паљанског Дома здравља. На том објекту у току је реконструкција зграде у оквиру пројекта енергетске ефикасности, вриједности од 500.000 KМ. Санирали смо и руинирану зграду општине Пале, али нисмо заборавили ни спорт. Спасили смо од гашења један од најстаријих спортских клубова у Палама – ФK Романија, а неупитна је и значајна подршка женском одбојкашком клубу Јахорина, чији су резултати сигурно понос свих Паљана. Сматрамо да, уколико желимо да имамо здраво друштво и здраву омладину, морамо подстицати спортски дух и подржавати спортске колективе и удружења у нашој локалној заједници“, рекао је начелник Југовић за „Паљанске новости“.

Југовић је додао да је, захваљујујући одличној сарадњи и блиском односу са републичким институцијама, Влада Српске до сада уложила више од 100 милиона КМ у општину Пале, од чега десетине милиона у развој Олимпијског центра „Јахорина“, односно, развој туризма у нашој локалној заједници.

„Влада Српске директно је подржла буџет општине Пале са 450.000 КМ током пандемије вируса корона, обезбиједила близу 1.500.000 КМ подршке Владе Републике Србије нашој општини, реконструисала тунел `Каловита брда` вриједан 1.200.000 КМ, док је за побољшање студентског стандарда издвојила 17 милиона КМ. Влада Српске обезбиједила је 500.000 КМ за прву фазу изградње Музеја Одбрамбено – отаџбинског рата, дакле, подржала је све велике пројекте општине Пале“, нагласио је начелник Југовић.

Влада Републике Српске ће, према његовим ријечима, наредне године наставити инвестициони циклус на Јахорини и издвојити више од 100 милиона КМ за развој ове олимпијске љепотице, а сљедеће године очекује се и реализација мега пројекта изградње гондоле Пале – Јахорина, вриједног десетине милиона КМ.

Општина Пале, у сарадњи са Владом Републике Српске, наредног мандата реализоваће више крупних капиталних пројеката, док ће вриједност инвестиционих улагања из општинског буџета повећати по милион КМ на годишњем нивоу.

„Потпуно ћемо завршити нови систем даљинског гријања и покренути пројекат гасификације Пала. Завршићемо изградњу музеја, највећег парка у Српској и нову, савремену зграду Полицијске управе Источно Сарајево за чију ће изградњу Влада РС издвојити седам милиона КМ. Ту је, такође, и изградња нових садржаја и затвореног базена за Факултет физичког васпитања и спорта у и поред дворане `Пеки`, чија је вриједност процијењена на три милиона КМ. Наставићемо обнову путне инфраструктуре и изградити три кружна тока, као и 15  спортских игралишта и малих паркова у свим мјесним заједницама“, истакао је начелник општине Пале.

Југовић је за „Паљанске новости“ најавио и изградњу трга/парка „Русија“ у централној зони Пала, што ће, према његовим ријечима, бити заједничка иницијатива Русије и Републике Српске.

„Овај пројекат пружиће примјер јединственог парка са разноврсним садржајима који ће ојачати везе између републике Српске и Русије, те видљиво манифестовати историјску и културну сарадњу наше двије земље“, додао је он.

Начелник општине Пале Бошко Југовић позвао је све грађане да, због свега наведеног и поштујући све препоруке Института за јавно здравство Републике Српске, изађу у што већем броју на изборе 15. новембра и гласају за наставак успјешне сарадње са републичким институцијама, за интензиван наставак инфраструктурног и економског развоја Пала, те подрже тим који разумије потребе и ради у интересу грађана, предвођен СНСД-ом.

Filter 2019