Mon. Nov 23, 2020
ћирилица /latinica

Pomoć građanima pri zaštiti imovine u FBiH

Izvor: Srna

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/ Republike Srpske poziva građane da se u što većem broju jave kancelarijama područnih jedinica ove uprave da bi posredstvom besplatne pravne pomoći mogli zaštititi prava nad nekretninama koje imaju u Federaciji BiH /FBiH/, gde je, kako navode, u toku postupak uspostavljanja i zamjene zemljišnih knjiga suprotno svim zakonskim propisima.

Direktor RUGIPP-a Bosiljka Predragović pozvala je danas građane da se u što većem broju jave kancelarijama područnih jedinica ove uprave i navela da je u FBiH u toku postupak uspostavljanja i zamjene zemljišnih knjiga koji se odvija suprotno svim zakonskim propisima.

“U FBiH se poziv za te postupke objavljuje u ponekim dnevnim novinama ili njihovom Službenom listu i ne dostavlja se lično poziv vlasniku nekretnine. Budući da vlasnici nekretnine ne znaju za takav poziv, ne odazovu se, pa se postupak završava bez njihovog učešća i oni ostaju bez svoje nekretnine”, rekla je Predragovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je naglasila da se u Srpskoj u procesu osnivanja nove evidencije o nekretninama poziv upućuje lično, za šta RUGIPP izdvaja znatne troškove za poštarinu, ali da nema nijedne žalbe stranaka.

Predragovićeva je podsjetila da je Vlada Srpske svojim zaključkom dala nadležnost RUGIPP-u kao stručnoj upravi da pruža takvu vrstu pomoći u šest područnih jedinica.

Predsjednik Radne grupe za pravnu pomoć licima iz FBiH Đorđe Radanović iz RUGIPP-a naveo je da je riječ o 8.400 kilometara kvadratnih teritorije FBiH koja je većinski bila naseljena srpskim stanovništvom, dodajući da je do sada u protekle dvije godine uspješno rješavano 3.100 predmeta u kojima se pomoglo pravnim savjetima.

U Srpskoj imamo više od 250.000 ljudi iz FBiH koji tamo imaju svoju imovinu. Mi ćemo se u narednom periodu baviti time kako da dođemo do svakog građanina koji ima prava u FBiH, da ih obavijestimo da moraju zaštititi svoja prava i da svako zna da je Srpska, posredstvom RUGIPP-a, uspostavila sistem besplatne pravne zaštite za svakog nosioca prava na području FBiH”, naveo je Radanović.

On je dodao da će u narednom periodu sa drugim institucijama Srpske i opštinama u FBiH, te sa lokalnim samoupravama u Srbiji gdje žive lica iz FBiH biti uspostavljen sistem posredstvom akcionog plana koji će obezbijediti da svaki građanin dobije pravnu zaštitu za svoju imovinu.

Filter 2019