Sun. Nov 29, 2020
ћирилица /латиница

Помоћ грађанима при заштити имовине у ФБиХ

Извор: Срна

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИПП/ Републике Српске позива грађане да се у што већем броју јаве канцеларијама подручних јединица ове управе да би посредством бесплатне правне помоћи могли заштитити права над некретнинама које имају у Федерацији БиХ /ФБиХ/, где је, како наводе, у току поступак успостављања и замјене земљишних књига супротно свим законским прописима.

Директор РУГИПП-а Босиљка Предраговић позвала је данас грађане да се у што већем броју јаве канцеларијама подручних јединица ове управе и навела да је у ФБиХ у току поступак успостављања и замјене земљишних књига који се одвија супротно свим законским прописима.

“У ФБиХ се позив за те поступке објављује у понеким дневним новинама или њиховом Службеном листу и не доставља се лично позив власнику некретнине. Будући да власници некретнине не знају за такав позив, не одазову се, па се поступак завршава без њиховог учешћа и они остају без своје некретнине”, рекла је Предраговићева новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да се у Српској у процесу оснивања нове евиденције о некретнинама позив упућује лично, за шта РУГИПП издваја знатне трошкове за поштарину, али да нема ниједне жалбе странака.

Предраговићева је подсјетила да је Влада Српске својим закључком дала надлежност РУГИПП-у као стручној управи да пружа такву врсту помоћи у шест подручних јединица.

Предсједник Радне групе за правну помоћ лицима из ФБиХ Ђорђе Радановић из РУГИПП-а навео је да је ријеч о 8.400 километара квадратних територије ФБиХ која је већински била насељена српским становништвом, додајући да је до сада у протекле двије године успјешно рјешавано 3.100 предмета у којима се помогло правним савјетима.

У Српској имамо више од 250.000 људи из ФБиХ који тамо имају своју имовину. Ми ћемо се у наредном периоду бавити тиме како да дођемо до сваког грађанина који има права у ФБиХ, да их обавијестимо да морају заштитити своја права и да свако зна да је Српска, посредством РУГИПП-а, успоставила систем бесплатне правне заштите за сваког носиоца права на подручју ФБиХ”, навео је Радановић.

Он је додао да ће у наредном периоду са другим институцијама Српске и општинама у ФБиХ, те са локалним самоуправама у Србији гдjе живе лица из ФБиХ бити успостављен систем посредством акционог плана који ће обезбиједити да сваки грађанин добије правну заштиту за своју имовину.

Filter 2019