Mon. Nov 30, 2020
ћирилица /латиница

Основци седам дана након избора испред ТВ-а

Извор: Независне

У већини основних школа у РС биће организована бирачка мјеста за локалне изборе 15. новембра па ће се настава у тим образовним установа од 16. до 20. новембра одвијати онлајн и путем РТРС, док је само понека средња школа у РС бирачко мјесто, тако да ће средњошколци наставу похађати углавном у клупама, потврдили су јуче директори школа.

Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије, рекао је да ученици неће ићи у школу од 16. до 20. новембра због дезинфекције просторија након локалних избора, него ће наставу да прате на даљину.

– Ђаци ће имати могућност да часове прате путем телевизијског преноса, као што је то било реализовано и у другом полугодишту претходне школске године, јер су све основне школе у Бањалуци предвиђене као бирачка мјеста – казао је Попржен.

Жељка Опачић, директорица ОШ “Иво Андрић” из Бањалуке, казала је да је њихова школа уступљена као бирачко мјесто на изборима, тако да ће се настава наредне седмице одвијати на даљину.

– Наша школа је, и када је недавно била обустава наставе једну седмице, све радила онлajн од првог до деветог разреда, како ћемо радити и сада. Наставници уносе онлajн часове у распоред и ученици онлajн прате наставу, а наравно да часови на РТРС могу бити и подршка и помоћ – навела је Опачићева за “Независне”.

Валентина Совиљ, предсједница Актива директора средњих школа приједорске регије, казала је да су основне школе углавном бирачка мјеста, док су само двије средње школа у Приједору бирачка мјеста.

– Ђаци осталих средњих школа чије школе нису предвиђене као бирачка мјеста редовно ће ићи на наставни процес идуће седмице – казала је Совиљева.

Тијана Васиљевић Стокић, предсједница Актива директора средњих школа регије Добој истиче да у школама које су обухваћене као бирачка мјеста ђаци неће ићи на наставу у периоду од 16. до 20 новембра, јер је та седмица, како она каже, предвиђена за дезинфекцију школских објеката.

Љубан Бајић, предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије, истиче да од 11 средњих школа, њих седам нису предвиђена за бирачка мјеста.

– Четири средње школе на бањалучкој регији су бирачка мјеста и у њима се неће одвијати настава, него ће ученици пратити наставу онлајн, а у свим осталима иде се редовно на наставу – казао је Бајић.

Мирко Јовић, директор Медицинске школе у Бањалуци, истиче да њихови ђаци наредне седмице редовно похађају наставу, јер, како каже, објекат те школе није бирачко мјесто.

Из Министарства просвјете и културе РС казали су да у периоду од 16. до 20. новембра све школе које су предвиђене као бирачка мјеста дужне организовати наставу на даљину.

– Настава на даљину ће се реализовати кориштењем средстава електронске комуникације, а за ученике основних школа и путем Радио-телевизије Републике Српске – кажу из Министарства.

Додају да у наведеном периоду, основне и средње школе, као и подручна одјељења у саставу истих, које нису предвиђене као бирачка мјеста треба да организују васпитно-образовни рад у школским просторијама, осим школа које имају сагласност за извођење наставе на даљину.

– Дезинфекцију школских просторија у периоду од 16. до 20. новембра вршиће Републичка управа цивилне заштите РС – додали су из надлежног министарства.

Filter 2019