Sun. Nov 29, 2020
ћирилица /латиница

Грађани позитивни на вирус корона могу да остваре бирачко право

Извор: Срна

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић позвао је грађане који су позитивни на вирус корона или се налазе у изолацији да контактирају љекаре у својим амбулантама породичне медицине, те договоре како да добију медицински налаз, те да им се омогући да остваре бирачко право.

Шеранић је поводом локалних избора у БиХ, који ће бити одржани у недjељу, 15. новембра, рекао да је Централа изборна комисија /ЦИK/ БиХ прописала да грађани који су у овој ситуацији треба да доставе медицински налаз који то потврђује и рјешење о изолацији.

“У складу са тим обезбијеђен је начин да грађани добију потребну документацију, и то у виду налаза специјалисте породичне медицине за грађане који због позитивности на вирус корона нису у могућности да дођу на бирачко мјесто”, рекао је Шеранић Срни.

Он је навео да је омогућено у току прошле седмице да сви домови здравља располажу ажурираним подацима о лицима који имају позитиван налаз на вирус корона.

“Ови грађани, који желе да се пријаве за гласање на изборима, могу посредством сродника или другог лица које овласти преузме медицински налаз од породичног љекара у надлежном дому здравља”, појаснио је Шеранић.

Он каже да се након тога ти грађани обраћају општинским изборним комисијама са захтјевом за гласање путем посебног мобилног тима, те прилажу медицински налаз који су добили од породичног љекара, односно рјешење о изолацији који су добили од надлежног органа.

Шеранић је напоменуо да је здравствени систем мјесецима оптерећен због епидемије вируса корона, те да је у тим околностима долазило до кашњења у издавању одређених медицинских налаза за лица која су позитивна на вирус корона.

“На овај начин тај проблем је ријешен и још прошле седмице поједностављена процедура пријава да би гласање овим путем било омогућено за све грађане Републике Српске”, рекао је Шеранић.

Он је позвао грађане да се приликом гласања строго придржавају епидемиолошких мјера да би бирачко право остварили, чувајући своје и здравље других људи.

Filter 2019