Wed. Nov 25, 2020
ћирилица /латиница

Вишковић: Измјенама закона до смањења парафискланих намета

Извор: Срна

Влада Републике Српске утврдила је данас приједлоге закона о измјенама и допунама Закона о посебним републичким таксама, Закона о комуналним таксама и Закона о административним таксама с циљем смањења парафискалиних намета и оптерећења привреде.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће након ступања на снагу ових закона, који су утврђени по хитном потпупку, бити уштеђено шест милиона KМ.

“Наведена законска рјешења, чија примјена ће бити од 1. јануара, саставни су дио буџета и Економске политике Српске за наредну годину и зато смо их утврдили по хитном поступку. Циљ јесте смањење оптерећења на реални сектор, а што је и став Владе Српске”, рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци након сједнице Владе Српске.

Он је истакао да је измјенама и допунама Закона о посебним републичким таксама прописано смањење таксе за 30 одсто у наредној и у 2022. години, с тенденцијом да ова законска обавеза буде укинута.

“Измјенама Закона о административним таксама предвиђена је уштеда од милион KМ. Измјенама Закона о комуналним таксама биће укинуто шест такси које нису имале значајан финансијски утицај. Оно што је најзначајније односи се на ослобађање плаћања таксе на истицање назива пословног субјекта за фирме које нису ПДВ обвезници”, појаснио је Вишковић.

Влада Републике Српска усвојила је и Приједлог одлуке о стопама посебних водних накнада.

“До сада се плаћало 0,01 KМ по кубику захваћене воде, а сада је приједлог да се плаћа 0,005 KМ. Смањењем ове стопе комунална предузећа ће без већих проблема моћи платити накнаду”, каже Вишковић.

Он је навео да је прудужен рок за коришћење туристичких ваучера у износу од 100 KМ до 31. децембра.

“До данас је у Републици Српској искориштено 22.000 туристичких ваучера, а рок за коришћење ваучера продужен је до 31. децембра”, рекао је Вишковић.

Он каже да је Влада Српске помогла Удружење угоститеља.

“Сви субјекти су били укључени у наше мјере које смо предузели у априлу и мају због смањеног пословања. Неки су добили плате, а неки плате и уплаћени су им доприноси и нису тачни наводи да ништа нису добили”, рекао је премијер Српске.

Вишковић је навео да је Влада усвојила заједничку изјаву са Владом Србије која ће сутра бити потписана у Бањалуци приликом посјете премијера Србије Ане Брнабић.

Он је поновио да изградња заједничког енергетског објекта у горњем сливу Дрине не значи приватизацију “Електроприведе Републике Српске”.

Filter 2019