Од 15. новембра обавезна зимска опрема за возила

Извор: Срна/АМС РС

У Републици Српској је од 15. новембра обавезно посједовање и кориштење зимске опреме за сва моторна возила, без обзира на временске прилике, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Српске.

Под зимском опремом подразумијевају се гуме са зимским профилом на сва четири точка /дубина профила најмање четири милиметра/ или гуме са љетним профилом /дубина профила најмање четири милиметра/ и прибор са одговарајућим ланцима за снијег који се постављају на погонске точкове.

За теретна моторна возила преко 3,5 тона и аутобусе зимска опрема укључује и лопату за снијег и врећу са пијеском.

Из МУП-а напомињу да ниска температура, снијег и честе обилне кише неповољно дjелују на моторна возила, посебно када се интензивније користе.

“Због снијега или леда системи теже преносе снагу на површину коловоза, а ниска температура спречава нормалан рад мотора, црпи енергију из акумулатора или оштећује друге дијелове возила, што утиче на безбједност саобраћаја. Због тога савјетујемо возачима да на вријеме припреме возила за наступајућу зимску сезону и провјере техничку исправност, те тако утичу на личну безбједност, али и на унапређење стања безбједности саобраћаја на путевима”, саопштено је из МУП-а.

Зимска опрема обавезна је до 15. априла наредне године.

Из МУП-а апелују и на поштовање саобраћајних прописа.

Filter 2019