Sat. Nov 28, 2020
ћирилица /латиница

Љубиша Ћосић: Град Источно Сарајево ћу ставити на прво мјесто

Извор: Независне

Град Источно Сарајево до сада је имао једну потпуно пасивну улогу, а намјера нам је да то промијенимо и да град ставимо на прво мјесто, каже у интервјуу за “Независне” Љубиша Ћосић, кандидат СНСД-а за градоначелника Источног Сарајева.

“Мислим да ме резултати који стоје иза мене и које сам постигао водећи Општинску управу препоручују да тражим повјерење за први мандат директно изабраног градоначелника Источног Сарајева”, каже он.

Kако оцјењујете да Вас ваши резултати препоручују да добијете мандат за градоначелника Источног Сарајева?

ЋОСИЋ: Од грађана тражим први мандат за градоначелника Источног Сарајева. У задња два мандата био сам начелник општине Источно Ново Сарајево. Мислим да ме резултати који стоје иза мене и које сам постигао водећи Општинску управу, градећи однос Општинске управе са грађанима, реализујући бројне инфраструктурне пројекте, подржавајући привреду и сарађујући с привредом, подржавајући спорт, културу, невладин сектор и све оно што је у дjелокругу дjеловања локалне самоуправе препоручују да тражим повјерење за први мандат директно изабраног градоначелника Источног Сарајева.

На који начин мислите да ће управо та могућност што ће директно бити биран градоначелник утицати на то коме ће грађани дати повјерење?

ЋОСИЋ: Мислим да је логично, када имамо ситуацију да је један град једини град у РС који у свом саставу има општине, да се донесе закон о граду Источно Сарајево који ће омогућити директан избор градоначелника. Мислим да је управо директан избор градоначелника корак ка већој обавези изабраног градоначелника да ради за грађане Источног Сарајева, да их окупља у свих шест локалних заједница, без обзира на све наше специфичности, и тиме демонстрира одговорност према овом простору од 65.000 људи од Сокоца до Трнова, наравно, заједно са шест других директно изабраних начелника општина.

Споменули сте резултате, а шта су два или три кључна приоритета које бисте жељели спровести ако Вам грађани укажу повјерење?

ЋОСИЋ: Потпуна реорганизација јавне управе, потпуна реорганизација свих организационих јединица, наравно, у оквиру закона и статута. Дакле, потпуна реорганизација свих организационих јединица, почев од оних основних, а то су одjељења за финансије, привреду, стамбено-комуналне послове, инспекцијске послове, па до реорганизације предузећа и установа чији је оснивач град. До сада је град Источно Сарајево имао једну потпуно пасивну улогу, а намјера нам је да то промијенимо и да град ставимо на прво мјесто кад су у питању односи града с општинама, као и са спољним факторима. Мислим да се могу изборити за далеко активнију улогу града, не само у организационом смислу, него и у имплементацији пројеката, у дијелу представљања општина. Град је по својој хијерархији изнад општина и тако га треба поставити.

Kако оцјењујете Вашег главног политичког противника Мирослава Лучића из СДС-а и зашто би грађани Вама требало да дају повјерење, а не њему?

ЋОСИЋ: Грађани ће рећи ко треба да добије повјерење. Али у сваком случају, мислим да и мене и њега препоручују резултати који стоје иза нас. Нека грађани процијене ко је остварио веће резултате, он или ја. Он је предсједник Скупштине града десет година, значи актуелна власт. Ја сам осам година предсједник општине Источно Ново Сарајево, па нека грађани процијене његову и моју улогу у претходном периоду.

Kако процјењујете резултате СНСД-а у другим општинама и локалним заједницама и каква су Ваша очекивања?

ЋОСИЋ: Потпуна побједа. Убијеђен сам да ћемо побиједити у најмање 80 одсто градова и општина у РС. То је генерално наш прокламовани циљ партије да остваримо јединство власти, како на нивоу БиХ, тако и на нивоу РС, а сада и на нивоу локалних заједница, јер је то једини исправни пут и исправни начин да се заступају интереси грађана. Према томе, моја процјена је да ћемо побиједити у свим локалним заједницама.

Filter 2019