Wed. Nov 25, 2020
ћирилица /латиница

Рајчевић: Влада истрајна да унаприједи Универзитет

Извор: Срна

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је данас да је Влада истрајна да сачува и унаприједи Универзитет у Источном Сарајеву.

Он је подсјетио да Влада Српске само у овој години пандемије улаже више од 120 милиона KМ у развој јавних универзитета и установа студентског стандарда, као и у развој и унапређење система квалитета високог образовања.

Рајчевић је новинарима на Палама, након тематског састанка о политичком, економском и друштвеном значају Универзитета у Источном Сарајеву за Републику Српску, рекао да ће овај универзит постојати док је Српске.

“Ако Републику Српску посматрамо као једну заједничку кућу свих нас који овђе живимо, Универзитет у Источном Сарајеву се може посматрати као једно од два кључна интелектуална стуба који ту кућу држе”, рекао је Рајчевић.

Он је подсјетио да је прошле године, испред Владе Републике Српске, био иницијатор новог Закона о високом образовању који ће, како каже, значајно унаприједити квалитет образовног система.

“Врло су битне инфраструктурне претпоставке и оно што ми радимо са нивоа Владе Српске у сарадњи са локалним заједницама. Зато је битно да на подручју Сарајевско-романијске регије имамо активне начелнике општина у саставу града Источно Сарајево који су увијек на располагању за развој Универзитета”, рекао је Рајчевић и додао да је потребна конекција према Влади и републичким властима.

Рајчевић је навео да ће Влада Републике Срспске у сарадњи са локалним заједницама радити и даље на развоју Универзитета јер су сви свјесни његовог политичког, друштвеног и економског значаја.

Предсједник Уније студената Републике Српске Стефан Слијепчевић рекао је да је сарадња између локалних заједница и Универзитета и факултета који се налазе на подручју града Источно Сарајево веома битна.

Предсједник Студентског парламента Универзитета Источно Сарајево Урош Бјелица рекао је да су на данашњем састанку говорили о различитим темама који се тичу студената, како им помоћи приликом запослења, обављања студентских пракси, приправничког стажа.

“Најавили смо изградњу студентског дома у Источном Новом Сарајеву. Студенти су стуб и развој Републике Српске и сви се на све начине морају борити да их задрже на овим просторима”, рекао је Бјелица.

Проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт Универзитета у Источном Сарајеву Сандра Ивановић нада се да ће доћи до унапређења сарадње која је већ на завидном нивоу и захвалила на несебичној помоћи министру Рајчевићу који је претходне године био уз њих и допринио да Универзитет у Источном Сарајеву опстане и развија се.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је данашњи састанак са представницима студената била одлична прилика да се размотре питања побољшања услова за студирање.

“Од студената тражимо да постигну максималан ниво знања и допринесу свом интелектуалном развоју, да имају позитиван става према друштву и локалним заједницама. Општина Пале је дала максималан допринос када је у питању помоћ студентима и уложила одређена средства за изградњу игралишта, спортских терена, студентских домова, као и изградњу објекта физичког васпитања и спорта, те додјељује 100 стипендија на годишњем ниво”, истакао је Југовић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић каже да су по четири факултета Универзитета у Источном Сарајеву смјештена на територији ове локалне заједнице и општине Пале, тако да имају посебну обавезу и тежину да воде рачуна о високошколском образовању.

“Наша општина пружила је подршку Универзитету приликом изградње Студентског дома, зграде Ректората и Музичке академије, а и општина Пале дала је подршку приликом изградње трећег објекта Студентског дома и Факултета физичке културе у том мјесту”, подсјетио је Ћосић, те оцијенио да је то обавеза локалних заједница.

Ћосић је захвалио ресорном министарству и Рајчевићу на помоћи јер подржава да буду увећана средства која се издвајају за функционисање Универзитета.

Он је рекао да је важна и подршка студентима и велики број стипендија за све студијске групе, као и подршка за свршене студенте приликом одрађивања приправничког стажа.

Тематски састанак организовали су Унија студената Републике Српске и Студентски парламент Универзитета у Источном Сарајеву.

Током састанка предавање о историјату Универзитета у Источном Сарајеву одржали су декан Филозофског факултета Драга Мастиловић, декан Факултета физичког васпитања и спорта Пале Борислав Цицовић, декан Економског факултета Радомир Божић и декан Правног факултета на Палама Горан Марковић.

Filter 2019