Mon. Nov 30, 2020
ћирилица /латиница

Обиљежен дан проналазача и покренута акција прикупљања књига

Извор: Срна

У Основној школи “Пале” данас је поводом 9. новембра – Дана проналазача, одржано предавање о српским проналазачима који су промијенили свијет, те покренута акција прикупљања књига за школску библиотеку.

Учитељица у овој школи Татјана Јевтић рекла је да је због епидемиолошке ситуације отказано планирано одржавање интерактивне радионице за ученике, саопштено је из Основне школе “Пале”.

“У плану је била једна радионица у којој би ученици могли да изводе различите огледе као мали проналазачи, и другу, креативну, у којој би израђивали разне предмете. Наш дугогошњи партнер “Ворлд Вижн” и “Савјет млађих” Пале пружили су нам одршку око организације ове акције”, појаснила је Јевтићева.

Директор школе Александар Рајић истакао је да је уједно покренута акција прикупљања књига за школску библиотеку, те позвао све који имају литературу за дјецу школског узраста да је дарују Основној школи “Пале”.

“У плану смо имали и продајну изложбу украсних предмета које би израдили ученици и чијом бисмо продајом сакупили новац за куповину лектира, али то тренутно није могуће јер је заштита здравља дјеце тренутно приоритет”, навео је Рајић.

Библиотекар Весна Ивановић нагласила је да школска библиотека Основне школе “Пале” у свом књишком фонду нема довољан број књига за лектиру, односно, нема све наслове откад је промијењен Наставни план и програм.

Она је додала да је у протеклом периоду набављен одређени број књига, али да и даље недостаје неколико наслова.

“Учитељи и наставници српског језика су проналазили различите начине да премосте овај проблем, али свакако, најбоље рјешење би било да имамо све потребне лектире јер свака од њих носи посебну васпитну поруку и подједнако је важна. Такође, неке од лектира које имамо су старе, похабане или их нема у довољном броју. Неки наслови за слободно читање, као што је “Хајдук у Београду”, често су тражени у библиотеци, али нажалост имамо само један примјерак ове књиге”, истакла је Ивановићева.

Насиха Капиџић Хаџић – “Рођендан у шуми”, Ла Фонтен – “Басне”, Ахмет Хромаџић – “Патуљак вам прича”, Душан Радовић – “Капетан Џон Пиплфокс”, Џонатан Свифт – “Гуливерова путовања” и “Кнежева вечера” – народна епска пјесма.

Filter 2019