Tue. Nov 24, 2020
ћирилица /латиница

Мање плаката, више Гугл огласа: Одустају ли партије од традиционалног оглашавања

Извор: srpskainfo.com

Јасно је да се кампања ове године дјелимично преселила на интернет, бар када су банери и сличне рекламе у питању. Скупова и даље има, али су интернет огласи постали популарни код скоро свих партија, док је типичних страначки плаката ове године нешто нешто мање.

У штампаријама кажу да су видјели да се, за разлику од ранијих кампања, ове године плакати, календари и сличне ствари наручују нешто мање, бар кад су у питању већи градови у БиХ. Наравно, и даље постоје, али их има мање.

Превазиђено

Билборда и даље има, као и све више распитивања о популарном оглашавању на Гуглу.

Кампање плаката се већ превазилазе и то постаје традиционални маркетинг, што видимо и у земљама окружења. Ко год путује по Европи може да види да кандидати прелазе на интернет оглашавање и да су плакати ријетки. Они и даље постоје, али на љепши начин, у виду плоча или сличних начина – каже социолог Ведран Француз, који прати дешавања у овој политичкој кампањи.

Додаје да је видио да се од популарних плаката полако одваја и старија генерација, која се увелико распитује гдје, како и за колико могу да добију Гугл рекламу.

Морам да признам да никада није било више реклама кад отворимо разне апликације, игрице и портале, него у овој кампањи. Дакле, дошли смо до тога да је плаката мање, а доминира кампања од врата до врата, очи у очи, те интернет огласи и мали скупови – каже Француз.

Вирус убрзао ствар

Вирус корона је само убрзао прелазак кампање на интернет, јер би се то свакако десило за двије или четири године. Корона је само спријечила скупове, али што се интернета тиче, ове године је и она старија популација натјерана да почне да га користи, јер су видјели како су неки појединци тај вид промоције добро искористили тврди Француз.

Каже да данас нема кандидата који има озбиљне намјере да буде одборник, а да није присутан на интернету.

Радио сам истраживање. Више од 50 одсто кандидата има своје профиле и активни су на њима, што је, ако поредимо с прошле четири године, много више. Наравно, тога је било увијек, али није у обиму као ове године – рекао је он, додавши да се на многим профилима види да су направљени због кампање, јер прије тога нема никаквих објава.

Заборављени годинама

Једна од највећих предности тога што странке одустају од стандардног лијепљења плаката могла би бити и та што би спријечили гомилање плаката, а послије и смећа.

Познато је да већина странка не скида плакате послије избора. Неки стоје годинама. Мислим да сам у једном селу видио предизборни плакат из 2012. године – рекао је Француз.

Filter 2019