Sat. Nov 28, 2020
ћирилица /латиница

Ко ће водити обавјештајне агенције у администрацији Бајдена?

Извор: Политика

Двоје бивших високих руководилаца америчких обавјештајних служби, Мајк Морел и Аврил Хејнс, појавили су се као најозбиљнији кандидати за позиције директора Националне безбједносне агенције (НСА) и Централне обавјештајне агенције (ЦИА) под администрацијом новоизабраног америчког предсједника Џо Бајдена.

Морел је био на дужности замјеника ЦИА током администрације Барака Обаме од 2010. до 2013. године када је у два наврата био и вршилац дужности директора те обавјештајне службе.

И Хејсова је под Обамином администрацијом била на функцији замјеника директора ЦИА, али и на позицији замјеника савјетника за националну безбједност предсједника Барака Обаме.

Ројтерс није успио да добије коментаре за ове информације ни од Морела, ни од Хејнсове, а представник Бајденовог транзиционог тима одбио је да разговара на ту тему.

Међутим, у утицајним демократским круговима се изражава опрез јер су и Хејсова и Морел радили у ЦИА у време када је та агенција примјењивала недозвољене технике испитивања осумњичених исламских екстремиста, које је сенатски Комитет за обавјештајна питања касније означио као „тортуру”.

Међу именима потенцијалних кандидата помињу се још и Мајкл Летер, бивши званичник у дирекцији за службе безбједности америчке владе и директор Националног центра за антитероризам, и Мајк Роџерс, бивши конгресмен из редова Републиканске партије који је предсједавао комитетом за обавјештајна питања Представничког дома америчког Конгреса.

Filter 2019