Mon. Nov 23, 2020
ћирилица /латиница

Борци прославили крсну славу

Извор: Срна

Ломљењем славког колача у порти Саборног храма Вазнесења Господњег у Невесињу прослављена је крсна слава Борачке слава Републике Српске – Митровдан.

Слава БОРС-а прослављена је у оквиру обиљежавања митровданских битака 1992. и 1994. у Невесињу.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић честитао је свим борцима славу која се ове године прославља у мало другачијим околностима због епидемиолошке ситуације.

“Слава Борачке организације се обиљежава у свим општинама и градовима. Овде се само просто поклопило обиљежавање митровданских битака и крсна слава БОРС-а”, навео је Савчић.

Он је нагласио да је огроман значај митровданских битака, којих се данас сјећају у Невесињу, због чега су и уврштене у календар значајних догађаја Српске.

Савчић је навео да тада није била нападнута само Херцеговина, већ и Горње Подриње, гдjе је погинуо велики број бораца и десио се масакр на Глођанском брду у Зворнику.

“Била је то општа офанзива на источни дио Републике Српске са намјером да пресијеку њену територију и онда би заиста био доведен у питање опстанак српског народа на овим територијама. Са становишта побједе и одбијања ових офанзива је огроман значај митровданских битака”, навео је Савчић и одао пошту погинулим борцима у митровданским биткама, те признање и захвалност за стварање Републике Српске.

Савчић је додао да и ову славу, као и ранијих година, прослављају у условима када има неких неријешених питања у борачкој популацији, прије свега око 10.000 демобилисаних незапослених бораца.

“Kрајњи рок је да сљедеће године изнађемо нека рјешења бар за већи дио незапослених демобилисаних бораца и да видимо какве су могућности да се за ову популацију повећају примања, личне и породичне инвалиднине”, сматра Савчић.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије честитао је БОРС-у крсну славу Митровдан и рекао да је Србима потребна слога, а не свађе и раздори.

Он је истакао уочи предстојећих избора да политичари треба да служе народу и општем добру.

Обиљежавању славе присуствовали су бројни грађани и представници општинске и републичке власти.

Том приликом је откривен и споменик невино страдалим дjевојкама у Другом свјетском рату.

Filter 2019