Mon. Nov 23, 2020
ћирилица /латиница

Запослени у институцијама БиХ под лупом: Спремна одлука о провјери диплома

Извор: Глас Српске

БиХ је дошла корак ближе провјери диплома запослених на заједничком нивоу, а коначна одлука о томе да ли ће ти документи и доћи под лупу је у рукама Савјета министара.

Ка томе води приједлог одлуке о провјери квалификација свих запослених у институцијама БиХ коју је припремило Министарство цивилних послова и која је упућена у процес консултација, а чији је циљ да се уреди поступак провјере квалификација запослених с циљем утврђивања стања и откривања могућих злоупотреба или фалсификованих докумената.

Агенција за борбу против корупције је у мају 2019. године затражила од свих тијела за борбу против корупције у БиХ да иницирају процес ревизије квалификација за запослене која би обухватила именоване функционере, државне службенике и намјештенике у тим институцијама.

Та иницијатива је, пише у образложењу приједлога одлуке, покренута због сталног медијског писања о фалсификованим и лажираним дипломама у БиХ, те чињенице да је поступак ревизије диплома запослених већ започео на неким нивоима власти у БиХ.

У вези с тим, Представнички дом Парламента БиХ усвојио је у фебруару посланичку иницијативу Мирјане Маринковић Лепић којом је задужен Савјет министара БиХ да најкасније у року од 90 дана од дана усвајања ове иницијативе донесе одлуку о провјери квалификација запослених у смислу контроле валидности квалификација у складу са законским прописима из области образовања.

Министри су у јулу ове године размотрили иницијативу и задужили сектор цивилних послова да припреми одлуку за реализацију те иницијативе.

Маринковић Лепић је истакла за “Глас Српске” да је покренула ову причу јер сматра да све институције на нивоу БиХ, којих није мали број, треба да провјере податке. Један од разлога је, додала је, и то што се свако мало у посљедње вријеме откривају афере о куповини и фалсификовању диплома.

– Не знамо да ли су људи који раде у институцијама БиХ компетентни, а ту би требало да буду најстручнији. Због свега што се дешавало, тражила сам да се та иницијатива покрене. Иако се није радило одмах на почетку јер се повела прича о заштити личних података, ту је мишљење омбудсмана да у овом случају мора другачије – казала је Маринковић Лепић.

Уколико Савјет министара прихвати приједлог одлуке у садашњој форми, рок да се изврше провјере је шест мјесеци од усвајања на сједници Савјета, односно од ступања на снагу тог акта.

Приликом израде одлуке надлежни су се консултовали, између осталог, и са мишљењем Институција омбудсмена/омбудсмана за људска права БиХ, а у мишљењу које је доставила Агенција за заштиту личних података наводе да је довођење под сумњу свих јавних исправа штетно за јавни интерес јер се таквим поступањем нарушава правна сигурност. Став омбудсмана је да јавни интерес у оваквим и сличним случајевима увијек има превагу над заштитом приватности.

Filter 2019