Mon. Nov 30, 2020
ћирилица /латиница

Ћосић: Можемо се само помолити да ЦИK одради изборе како треба

Извор: Независне

Локалне заједнице у Републици Српској се припремају за локалне изборе, посебно када је ријеч о спровођењу епидемиолошких мјера, рекао је у интервјуу за “Независне” Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова РС.

“Kомуникација коју је ЦИK требало да оствари и омогући несметано спровођење избора је дефинитивно заказала”, нагласио је Ћосић.

НН: Kаква је тренутно ситуација у локалним заједницама када је у питању организација локалних избора, посебно у свјетлу пандемије?

ЋОСИЋ: Далеко би боље било да су локални избори одржани почетком октобра јер бисмо већ на одређени начин превазишли проблеме, првенствено са вирусом. У задњих десетак дана имамо огроман пораст броја обољелих, што отежева генерално ситуацију у локалним заједницама, од комуналне полиције, болница, домова здравља и све је у функцији ковида, а не избора.

НН: Kолико су локалне заједнице у Републици Спрској спремне за одржавање избора ако узмемо у обзир инструкцију ЦИK-а о потреби спровођења епидемиолошких мјера на сам дан избора?

ЋОСИЋ: У контакту сам са колегама. Увелико се припрема заштита бирачких мјеста, одржавање реда и немасовно окупљање на самим бирачким мјестима, припрема се и дезинфекција бирачких мјеста и водимо рачуна да чланови бирачких одбора и посматрачи буду адекватно заштићени и прилагођавамо се ситуацији. Сам дан избора увелико зависи од временских услова тог 15. новембра и комплетне епидемиолошке слике у локалној заједници. У току је и формирање ковид мобилних тимова, али и десет дана пред изборе ситуација није потпуно јасна, посебно шта нас то чека на сам дан избора.

НН: Kолико је ЦИK уопште одговорио задатку спровођења локалних избора у Босни и Херцеговини с обзиром на то да су се појавили бројни проблеми у посљедње вријеме?

ЋОСИЋ: ЦИK је потпуно несинхронизован и имам осјећај да се нису снашли у улози коју имају, првенствено са одлуком да пролонгирају изборе, затим су нас обавијестили да смо ми дужни да обезбиједимо средства за дезинфекцију бирачких мјеста и сада имамо посљедњу одлуку у вези са мандатима начелника и градоначелника који су истекли 1. новембра и сада смо у неком правном вакууму.

Kомуникација коју је ЦИK требало да оствари и омогући несметано спровођење избора је дефинитивно заказала, а на крају крајева, ако се узме у обзир начин на који су ти људи изабрани и шта је све урађено, очигледно је да они немају довољно искуства и ми се само можемо помолити да ће локалне изборне комисије одрадити свој дио посла и да ће то завршити како треба, а треба да се заврши тиме да омогућимо што већем проценту грађана да изађу на изборе и гласају.

НН: Може ли се због свих тих проблема довести у питање одржавање избора јер људи за десет дана треба да гласају, а доста тога још није јасно?

ЋОСИЋ: Нико не зна шта ће ту више бити. Још десет дана умногоме може опредијелити ток избора, излазност и свашта нешто, али чини ми се да су припреме на завршном нивоу, тако да ни сам ЦИK ту више нема толико утицаја. Једино ако нас не изненаде неком новом одлуком.

НН: Можда о одгађању локалних избора?

ЋОСИЋ: Не би то никако ваљало. Да су само направили здравствену процјену одржавања избора почетком октобра и сада половином новембра, све би било другачије. Ипак мислим да око ЦИK-а има много политике и очигледно је неко правио процјену да неке политичке партије могу направити бољи резултат ако се мјесец и по пролонгирају избори, али бојим се да им то неће помоћи.

НН: Општине и градови у Републици Српској сада су проблему што се тиче локалних буџета. Ако се не варам, рок за израду нацрта буџета истиче 15. новембра. Kолико ће општина испоштовати тај рок?

ЋОСИЋ: Сви смо у фази да у јеку изборне кампање организујемо усвајање нацрта буџета до 15. новембра и одмах кад се заврши, сви начелници и градоначелници су у техничком мандату. Неки ће бити реизабрани, а неки неће и тај период од 15. новембра до 15. децембра, када је рок за усвајање приједлога буџета, биће јако интересантан, а да не причамо о томе да ће све политичке партије у постизборном периоду да комбинују око скупштинских већина и договарања и све то може у други план ставити буџет, што може довести у опасност да се угрози функционисање локалних заједница у 2021. години.

НН: Дакле, бићемо у ситуацији да ће стара власт усвајати буџет новој власти!

ЋОСИЋ: Ако буде стара-стара власт, то ће бити лакше, а ако дође до тога да стара власт новој власти усваја буџет, врло лако је да то буде немогуће и да се уђе у модел привременог финансирања наредне године.

Filter 2019