Sat. Nov 28, 2020
ћирилица /латиница

ПАЛЕ: У припреми стратегије развоја туризма и пољопривреде

Аутор: ФИЛТЕР/ В.Ч.

Представници Агенције Уједињених нација за храну и пољопривреду – Канцеларија у БиХ, потписали су споразум са представницима општине Пале и општинске туристичке организације. Споразум предвиђа израду Стратегије развоја туризма и пољопривреде у општини Пале.

Споразум је са представницима Уједињених нација потписао начелник општине Пале Бошко Југовић, директор Туристичке организације општине Пале Драган Јакић и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Игор Иконић. Ради се o раније најављеном пројекту чија се реализација одгодила због пандемије вируса корона.
Стратегија развоја туризма и пољопривреде ће у потпуности бити финансирана од стране ФАО, а представљаће битан документ на комe ће почивати план будућности туризма и пољопривреде у општини Пале.

„ Јако је битно напоменути да ће се радити двије стратегије, једна за развој пољопривреде, а једна за развој туризма и оне ће бити интегрисане“, изјавио је Бошко Југовић, начелник општине Пале.

Он је додао да је општина Пале у задњих неколико година уложила значајна средства у пољопривреду и да ће на овај начин та средства бити “каналисана” и да ће тачно имати смјернице гдје и како треба улагати.

„Искористићемо овај зимски период да већ у наредну годину уђемо са готовом стратегијом коју ће Скупштина општине Пале усвојити. ФАО агенција је препознала значај нашег захтјева и колико општина Пале улаже у пољопривреду и туризам, довољно говори чињеница да ћемо ми добити стратегију као поклон од ФАО агенције, а ову стратегију за сада има само Tребиње“, додао је Југовић.

Представник ФАО агенције Владо Пијуновић истакао је да је њихова агенција због пандемије Корона вируса скоро па стала са свим активностима, али на иницијативу начелника су поново покренули овај пројекат који је прошао кроз њихове одборе и пројекат је одобрен.

„Оно што је мени драго рећи јесте да је локална заједница препознала значај тих докумената, јер без правих смјерница и приоритета ви не можете ићи напријед. Нама за анализу је потребан сваки могући податак гдје би могли да дамо препоруку да ли се исплати наставити радити нешто или не“, рекао је Пијуновић.

Директор општинске туристичке организације Драган Јакић подсјетио је да су Пале једна од ријетких општина која је предала захтјев за израду ових стратегија, јер оне коштају по неколико стотина хиљада конвертибилних марака.

“Mи смо их добили као грант. Што се тиче радне групе за развој туризма имаћемо широку групу са око 30 људи и биће укључене разне институције и удружења. Веома је важно нагласити да је Свјетска туристичка организација због новонастале пандемије корона вируса ставила акценат на рурални туризам. Надам се са овом стартегијом и визијом развоја људи то препознати и искористити,“ закључио је Јакић.

Filter 2019